Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

American- International. Οι διαφορές στην τεχνική.

Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμα περισσότερα έχουν ειπωθεί για τις διαφορές στην τεχνική ανάμεσα στα δύο στυλ στους χορούς Ballroom. Το θέμα είναι διαχρονικό και δεν θα πάψει να απασχολεί νέους και παλιούς χορευτές των χορών αυτών.

Η πιο συχνά αναφερόμενη απορία των νέων χορευτών δεν είναι πιο στυλ είναι καλύτερο να ακολουθήσουν και πότε (αυτό το αποφασίζουν γι αυτούς οι σχολές χορού), αλλά εάν υπάρχουν διαφορές στην τεχνική και ποιες είναι αυτές.

Προσπαθώντας να λύσουμε αυτό τον μυστηριώδη γρίφο, ας ξεκινήσουμε από την αρχή.

Τα δύο στυλ έχουν πολλές διαφορές αλλά και πολλές ομοιότητες.

Κατ' αρχήν και τα δύο τα ορίζουν γεωγραφικά στοιχεία. Το International ξεκίνησε από την Μεγάλη Βρετανία και τις αποικίες της. To American style, από τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία, για να εξαπλωθούν αργότερα και τα δύο σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά την δημιουργία τους, το American style δημιουργήθηκε από τις μεγάλες αλυσίδες σχολών χορού Arthur Murray και Fred Astaire και από διάφορες ιδιωτικές ανεξάρτητες σχολές. Το International δημιουργήθηκε από το Imperial Society of Teachers of Dancing (ISTD)και το International Dance Teachers' Association (IDTA).

Οι πρώτοι αγώνες χορού έγιναν το 1920, τότε υπήρχε μόνο το International. Οι πρώτοι αγώνες χορού American έγιναν πολλά χρόνια αργότερα.

Οι ταινίες του Fred Astaire, επηρέασαν τους αγώνες χορού, περισσότερο το American, χωρίς να σημαίνει ότι τα δύο στυλ δεν επηρέασαν, με την πάροδο του χρόνου το ένα το άλλο.

Σήμερα και στα δύο στυλ έχουν δημιουργηθεί πολλοί διαφορετικοί φορείς, οι οποίοι σπάνια συμφωνούν, διοργανώνουν χωριστούς αγώνες με διαφορετικά ο καθένας βηματολόγια, κανόνες και αποτελέσματα.

Δείτε εδώ video απο διαγωνισμό αθλητικού χορού American style Rhythm(latin) Dance.

Δείτε εδώ video απο διαγωνισμό αθλητικού χορού Intrnational style (latin) Dance.

Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και στην πατρίδα μας, το American θεωρείται περισσότερο κοινωνικό και λιγότερο ή καθόλου αγωνιστικό.

Στις Η.Π.Α. διοργανώνονται κάθε χρόνο επίσημοι αγώνες αθλητικού χορού και American style. Στον υπόλοιπο κόσμο στον αθλητικό χορό έχει επικρατήσει απόλυτα το International style.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το American style δεν το προτιμούν στο ξεκίνημά τους σχεδόν όλοι οι χορευτές παντού, εκτός της Βρετανίας φυσικά.

Το American style σίγουρα υπερτερεί όσον αφορά την κοινωνικότητα και την διασκέδαση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αγωνιστικά υστερεί. Οι αγώνες αθλητικού χορού American style, για όσους έχουν την δυνατότητα να τους παρακολουθήσουν ή να συμμετάσχουν είναι εξίσου συναρπαστικοί. Σε κάποιους αρέσουν περισσότερο από αυτούς του International.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι αγώνες στα δύο στυλ διαφέρουν αρκετά. Οι διαφορές είναι περισσότερες από τις ομοιότητες.

Οι διαφορές ξεκινούν από τους απαλούς χορούς. Στο American λέγονται smooth, ενώ στο International λέγονται standard. Πέρα από την ονομασία στο International χορεύεται και το Quick Step, χορός που δεν υπάρχει στους αγώνες American style.

Στους απαλούς χορούς υπάρχουν και άλλες διαφορές. Η πιο σημαντική είναι οι ανοιχτές θέσεις που επιτρέπονται στο American, ακόμα και χωρίς καμία επαφή, εξ αποστάσεως (solo). Ενώ στο International η επαφή είναι πάντα υποχρεωτική. Σε αυτό το σημείο το American χορογραφικά υπερέχει σαν θέαμα.

Δείτε εδώ video απο διαγωνισμό αθλητικού χορού American style Smooth Dance.Standard.

• Δείτε εδώ video απο διαγωνισμό αθλητικού χορού Intrnational style Standard Dance.

Υπάρχουν διαφορές στους χρόνους, στους κανόνες και τα αποτελέσματα, αλλά οι προφανέστερες αφορούν την έκφραση και την εμφατικότητα.

Στους latin οι διαφορές είναι πολύ περισσότερες από τις ομοιότητες. Όσον αφορά τους χορούς τα δύο στυλ έχουν μόνο δύο κοινούς χορούς: Την Rumba και το Cha-cha.

Στο International ο αθλητής θα χορέψει εκτός από αυτούς τους δύο χορούς και Samba, Paso Doble και Jive. Στο American μαζί με την Rumba και το Cha-cha, θα χορέψει Mambo, Bolero και Swing. To Bolero στην πατρίδα μας είναι εντελώς άγνωστο. Σχεδόν καμία σχολή χορού δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με αυτό.

Στους χορούς που χορεύονται και στα δύο στυλ (Rumba, cha-cha, Jive και Swing) υπάρχουν διαφορές στην ταχύτητα της μουσικής.

Όσον αφορά τους Latin λοιπόν σύγκριση τεχνικής μπορεί να γίνει μόνο σε ότι αφορά τους χορούς Rumba, cha-cha, Jive και Swing. Σημαντική διαφορά οι κλειστές θέσεις στην αρχή και στο τέλος κάθε βήματος στο American style.

Στην Rumba οι διαφορές ξεκινούν από το βασικό της μέτρημα στα δύο στυλ. H πιο σημαντική διαφορά αφορά την κίνηση των γοφών αφού το American το βήμα περνάει με καθυστέρηση από λυγισμένο πόδι, ενώ στο International σε τεντωμένο.

Για όσους έχουν μπερδευτεί με όσα διδάσκονται στην σχολή τους, μπορούν να παρηγορηθούν αφού αυτό συμβαίνει παντού, ακόμα και στην Αμερική σε όσες σχολές διαθέτουν Ευρωπαίους δασκάλους.

Η βασική διαφορά στην τεχνική για να μην τρελαθούμε, είναι στο λυγισμένο πόδι. Η πίεση- μικρή καθυστέρηση πάνω σε αυτό την στιγμή του βήματος.

Διαφορά υπάρχει στην μπροστινή αλλαγή βάρους αλλά και στα Cross Over, στο American δεν υπάρχει Check, αλλά πίεση σε λυγισμένο πόδι.

Διαφορά υπάρχει και στις πίσω αλλαγές βάρους. Στο American δεν μεταφέρεται όλο το βάρος στην φτέρνα όπως στο International. Φυσικά υπάρχει διάφορα και στην εκτέλεση των Chasse στο cha-cha.

Για όλες τις διαφορές υπάρχει μια λειτουργική εξήγηση, που αφορά την διαφορά στην ταχύτητα της μουσικής ανάμεσα στα δύο στυλ. Ιδιαίτερα στην Rumba που στο American είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους, κανένας δεν πρέπει να σας παρεξηγήσει εαν δεν χορέυετε σε διαγωνισμό χορού, εαν χορέψετε με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Σήμερα στην πατρίδα μας στους αγώνες χορού δεν υπάρχει πλέον το American style.

Δυστυχώς ή ευτυχώς όταν αρχίζουν οι δάσκαλοι να σας δείχνουν τεχνική, ακόμα και σε βηματολόγια American style, σας δείχνουν κατά κανόνα κάτι που μοιάζει με International δυστυχώς και με λάθος μέτρημα. Συχνά η τεχνική που θα σας δείξουν δεν είναι τίποτα από τα δύο, είναι κάτι που εύκολα θα μπορούσε να το αποκαλέσει κάποιος Ineramerican. Κάτι σαν την καρμπονάρα φούρνου ή Πίτσα με γύρο, αλλά Ελληνικά, ότι μας βολεύει και ότι ταιριάζει στην γεύση μας.

Το να χορεύετε American style βηματολόγιο στην Rumba, στο Chacha ή στο Swing, με σωστή τεχνική International, δεν χαλάει καθόλου το προσωπικό σας στυλ, ούτε θα σας δημιουργήσει αργότερα πρόβλημα, αφού δεν θα χορέψετε σε αγώνες χορού American style.

Αντίθετα το βηματολόγιο American style με σωστή τεχνική International, σας προετοιμάζει μια χαρά για την περίπτωση που αποφασίσετε κάποτε να χορέψετε σε αγώνες.

Καλό είναι να γνωρίζετε καλά τις διαφορές στην τεχνική. Καλύτερο είναι να μπορείτε να χορεύετε και με τους δύο τρόπους. Κακό είναι να χορεύετε χωρίς καθόλου τεχνική.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας e-mail, γράψτε μας, τις απορίες σας. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση. 
Μάθετε δωρεάν τα πάντα και βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.