Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα»θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Salsa  ή  Mambo?  Το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα.

“Εσείς τι χορεύετε?” ή ακόμα καλύτερα “εσείς τι ξέρετε να χορεύετε?”. Ένας παλιός, έμπειρος χορευτής θα απαντήσει βεβαίως: “και τα δύο”, αφού έχει χορέψει και γνωρίζει να χορεύει καλά και τους δύο χορούς.

Δύο χοροί με την ίδια μουσική ή δύο διαφορετικά είδη μουσικής ή ένας χορός και μία μουσική? Τι γίνεται τώρα? Τι θα απαντήσει ο παλιός πολύπειρος χορευτής, είναι ένας ή δύο χοροί, είναι μία ή δύο μουσικές. Σε τι διαφέρουν, σε τι μοιάζουν, πως μπλέξαμε έτσι?

Μεγάλο διεθνώς αναπάντητο ερώτημα. Μπορείτε να το ψάξετε και εσείς στο διαδίκτυο που έχει έτοιμες σήμερα όλες τις απαντήσεις. Δυστυχώς δεν θα βγάλετε άκρη σε αυτά τα ερωτήματα.

Μία παροιμία μας  λέει:“Eχει γούστο να είναι έτσι και αλλιώς”. Ίσως να είναι η πιο ορθή προσέγγιση για να απαντηθεί σωστά το μεγάλο παγκοσμίως αναπάντητο ερώτημα.

Να τα βάλουμε κάτω τα πράγματα μαζί, μήπως καταφέρουμε να λύσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητας. Με την βοήθεια της ιστορίας και της γεωγραφίας, αναμφισβήτητα το  Mambo  μοιάζει σαν να είναι πατέρας ή ο παππούς της φαμίλιας.

Λίγο μετά τον Παγκόσμιο πόλεμο κάποιος κύριος  Perez Prado  στην Αβάνα της Κούβας, είχε διάθεση για μουσικά πειράματα και στο δεύτερο μισό της δεκαετίας ανακάλυψε κάτι σπουδαίο. Ένα είδος μουσικής που θα έκανε τον κόσμο να χορεύει ασταμάτητα.

Το βάπτισε  Mambo  και η διαδρομή διάδοσης του από την Αβάνα στο Μεξικό ως την Νέα Υόρκη έγινε αστραπιαία. Το “Paladium Ballroom” έγινε το ανάκτορο του νέου, μετά την  Jazz  και το  Swing,  βασιλιά τότε της μουσικής. Οι καλύτεροι μουσικοί οι καλύτεροι χορευτές πέρασαν από εκεί για πάρα πολλά χρόνια (ταινία “The Mambo kings”-1992). O βασιλιάς γρήγορα έγινε αυτοκράτορας, κατακτώντας πολύ γρήγορα όλο τον κόσμο.

To mambo έγινε βασικός χορός σε όλες τις σχολές κοινωνικού χορού, με βηματολόγια, χορευτικά επίπεδα με περίπλοκες φιγούρες, αλλά πάντα ακολουθώντας κανόνες και τεχνικές που ισχύουν με λίγες αλλαγές και σήμερα.

Στην πορεία του το Mambo,  είχε συνταξιδιώτες. Πρώτα το  cha-cha,  παιδί του Perez Prado και αυτό, εξαπλώθηκε και αυτό ταχύτατα, αφού η δισκογραφία του διασημότερου λατίνου μουσικού που ήταν τεράστια, προωθούσε το πρωτοξάδελφο του  Mambo.

Ξαδελφάκια μουσικά, αφού η μουσική έχει μόνο ένα χτύπο παραπάνω που κατάφερε ο μουσικός να χωρέσει στο ίδιο μέτρο. Είχαν και μία άλλη λατίνα ξαδέλφη ακόμα, την  Rumba, που αν και είχε πιο παλιές Αφροκουβανέζικες ρίζες, χρειάστηκε την Αμερικάνικη μουσική βιομηχανία και τις πολλές μουσικές επιτυχίες της εποχής, για να γίνει γρήγορα και αυτή παγκοσμίως γνωστή.

Είκοσι χρόνια μετά, το “Paladium”  δεν υπήρχε στην Νέα Υόρκη, αλλά δεν υπήρχε μέρος του κόσμου να μην διδάσκονται και χορεύονται το  Mambo,  το cha-cha και η  Rumba.

Μαζί τους και το  Swing, που και αυτό με την βοήθεια της νέας μουσικής τρέλας του  Rock n roll, αναγεννήθηκε και μπήκε και αυτό στα πρέπει των σχολών χορού”.

Εκείνη την εποχή σιγά- σιγά, χωρίς κανένας να το καταλάβει, σε πολλά διαφορετικά μέρη εμφανίστηκε σαν επιδημία ένα άλλο είδος χορού, που έμοιαζε σαν αισθησιακά μεταλλαγμένο Mambo.

Ένα Mambo  λίγο του δρόμου, λίγο των πιο λαϊκών  club's.  Βαπτίστηκε ανεπίσημα χωρίς Νονό, με πολλούς μπαμπάδες με το όνομα  Salsa. Ακολουθώντας τα αχνάρια του  Mambo  διαδόθηκε και αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο και πολύ γρήγορα έγινε από ένα είδος διασκέδασης, τρόπος ζωής. Δεν κατάφερε όμως ποτέ να εκθρονίσει το Mambo από τις σχολές χορού.

Μπήκε στις σχολές χορού αλλά σαν ένα “άλλο είδος χορού”. Όπως και το Argentino Tango έγινε διαφορετικό είδος χορού και διασκέδασης, ο χορός των  Latin club's.  Μαζί με το  Merengue και αργότερα το  Regaeton  και την  Bachata  έγινε μια ομάδα χορών που διδάσκεται σε διαφορετικές (εξειδικευμένες) σχολές που διδάσκουν και χορεύουν μόνο αυτούς τους χορούς.

Στις σχολές κοινωνικού χορού διδάσκεται η  Salsa, αλλά σαν “άλλο είδος” χορού. Όπως και οι άλλοι χοροί των  Latin club”s,  δεν συγκαταλέγεται στους Ballroom χορούς, αλλά δεν λείπει ποτέ από τα μαθήματα και το Party.

Το  Mambo  θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πολύ αδικημένο από την εξέλιξη των λάτιν χορών.

Ενώ ήταν ο πιο όμορφος και πιο ενδιαφέρων χορός βρέθηκε στην άκρη, αφού οι Βρετανοί στην πεντάδα των Latin  Intenational style  χορών, ενώ συμπεριέλαβαν την Samba, την Rumba, το cha-cha  και  το Jive (παράγωγο του Swing), άφησαν έξω από τους αγώνες αθλητικού χορού το Mambo,  προτιμώντας το  Paso doble.

Το  Mambo  αδικήθηκε και από τους μουσικούς δημιουργούς, αφού τα περισσότερα καινούργια τραγούδια αυτού του είδους, θυμίζουν τα περισσότερα  Salsa  και ελάχιστα  Mambo.

Επίσης τα πολλά είδη μουσικής  Salsa,  αλλά και τα πολλά χορευτικά στυλ, από πολλές χώρες με διαφορετικές κουλτούρες, την κάνουν ακαταμάχητη.

Γύρω στο 1990 το Mambo  περνάει μεγάλες στιγμές και όλος ο κόσμος το λατρεύει, αφού η ταινία dirty dancing-1987, σπάει τα ταμεία, αλλάζει τις ζωές πολλών ανθρώπων και κάνει όλο τον κόσμο στην Ευρώπη να τρέχει στις σχολές για να τον μάθει.

Λίγο μετά το 1988  κυκλοφορεί και η ταινία “Salsa”, που περνάει σχεδόν απαρατήρητη παρά την παρουσία των Tito Puente και Celia Cruz.

Οι δύο ταινίες δείχνουν ξεκάθαρα τις διαφορές των δύο χορών, ο ένας κοινωνικός, ο άλλος λίγο του δρόμου και της νύχτας.

Στην δεκαετία που θα ακολουθήσει, η Salsa  κάνει την αντεπίθεσή της και κερδίζει της καρδιές των νέων χορευτών, αφήνοντας το  Mambo  απομονωμένο στις σχολές χορού και στα  Ballroom  πάρτυ.

Έτσι φτάσαμε στο σήμερα που έχουμε δύο δημοφιλείς χορούς που μπορούν να χορεύονται με την ίδια μουσική. Οι φιγούρες τους μοιάζουν πολύ σαν σενάριο, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Οι μεγάλες διαφορές είναι στην συμπεριφορά των χορευτών και στην τεχνική.

Για την τεχνική δεν χωράει καμία σύγκριση. Στην  Salsa  στο μεγαλύτερο ποσοστό των χορευτών, είναι άγνωστη ή απαγορευμένη λέξη. Στο  Mambo  είναι απαραίτητη από το πρώτο βήμα, από το πρώτο μάθημα.

Ένα ακόμα σημείο που το  Mambo  είναι αδικημένο, οφείλεται στο ρεύμα των έμπειρων  Ballroom  χορευτών, που μαθαίνουν εύκολα και γρήγορα  Salsa, οι οποίοι χορεύοντας με τεχνική και κίνηση, ανακατεύονται με το πλήθος των φίλων της  Salsa  και τους παρασύρουν.

Αυτοί που χόρευαν χωρίς τεχνική, αφού οι περισσότεροι είχαν μάθει στο  club  λίγο πριν αρχίσει το πρόγραμμα, έχουν ένα πολύ σοβαρό λόγο βελτιωθούν.

Έτσι η Salsa αποκτά καλούς χορευτές με καλή τεχνική, τα φεστιβάλ, οι διαγωνισμοί κλπ, ανεβάζουν γρήγορα το επίπεδο της τεχνικής και όλα αλλάζουν.

Ένας νέος ωραίος με πάρα πολλούς φανατικούς φίλους χορός είναι πραγματικότητα.

Αρχίζοντας την ιστορική αναδρομή με μία παροιμία, δεν θα ήταν δυνατόν να την τελειώσουμε διαφορετικά: “Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς”.

Ο παλιός για τους φίλους των κοινωνικών χορών θα είναι πάντα ένας βασιλιάς. Πάντα θα το αγαπούν και πάντα θα το μαθαίνουν.

Mambo  ή  Salsa. Διαφορές και ομοιότητες.

Οι παλιοί φίλοι του Mambo δεν έχουν κανένα πρόβλημα μαθαίνοντας και Salsa. Το αντίθετο. Πάντα θα υπερτερούν και έχουν μόνο αφαιρέσεις να κάνουν.

Πρόβλημα θα έχουν οι καλομαθημένοι σε εντυπωσιακές φιγούρες χωρίς ιδιαίτερη τεχνική χορευτές της Salsa, να μπουν στην διαδικασία, βήμα -βήμα να φτιάξουν ένα σωρό χορευτικά κουσούρια που έχουν αποκτήσει.

Πρόβλημα επίσης μεγάλο έχουν και οι νέοι που βρίσκονται μπροστά σε διάφορα διλήμματα: τι να μάθω? τι να χορέψω? τι διαφορά έχουν αφού η μουσική ακούγεται ίδια? Αυτό είναι το μεγάλο παγκόσμιο ερώτημα: Τι διαφορά έχει το Mambo από την Salsa?

Το ερώτημα ακολουθείτε και από άλλα δύσκολα να απαντηθούν ερωτήματα.

Πως να χορεύουν αφού μαθαίνουν ή ξέρουν να χορεύουν και τους δύο χορούς.

Ποιο χορό είναι καλύτερο να μάθουν και πότε. Να μάθουν πρώτα Mambo και μετά Salsa ή το αντίθετο.

Ποιόν από τους δύο χορούς να χορέψουν με αυτή την μουσική.

Ας το λύσουμε το μεγάλο μυστήριο:

Η λύση κατ' αρχήν απαιτεί καλή γνώση της ιστορίας που διαβάσατε στην αρχή του άρθρου. Δεν αναφέρθηκαν στις πιο πάνω γραμμές τα μουσικά και τα χορευτικά είδη της Salsa. Θα τα βρείτε όλα στα σχετικά τμήματα 1.Τα χορευτικά στυλ της Salsa. 2. Τα μουσικά είδη της Salsa.

Αφού ενημερωθείτε σχετικά για να ξέρετε πιο στυλ χορεύετε, όταν χορεύετε Salsa, προχωράμε σε ένα πολύ απλό χαρακτηριστικό των δύο χορών που γεννά τις περισσότερες διαφορές. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι καθαρά χωροταξικό. Δηλαδή πόσο χώρο διαθέτει ο χορευτής.

Το Mambo γεννήθηκε, μεγάλωσε και εξελίχθηκε σε Ballroom, δηλαδή σε μεγάλους χώρους που έπρεπε να γεμίσουν με κίνηση. Ο χορευτής θα κινηθεί εφόσον υπάρχουν οι χώροι και οριζόντια και κάθετα, σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την αρχική θέση του ζευγαριού. Επίσης και στην αρχική του θέση θα επεκτείνει τον χώρο που καταλαμβάνει με τα χέρια του αφού υπάρχει αρκετός χώρος για να γίνει αυτό.

Στην Salsa που είναι χορός γέννημα θρέμμα του club, o διαθέσιμος χώρος είναι πολύ μικρότερος.

Το ζευγάρι πρέπει να περιορισθεί στην θέση του, με τους δύο παρτενέρ να κινούνται περισσότερο κυκλικά ή ο ένας γύρω από τον άλλο, με συνεχόμενες αλλαγές θέσεων.

Φυσικά λόγω του μικρού διαθεσίμου χώρου οι φιγούρες με έκταση των χεριών είναι επικίνδυνες.

Είναι μια λογικότατη εξήγηση γιατί λείπει από την Salsa μία από τις χαρακτηριστικότερες κινήσεις το Mambo, το πολύ γνωστό Cross over (New York).

Αυτή είναι η βασικότερη κινησιολογική διαφορά των δύο χορών. Τα πάντα εκτός από αυτή την κίνηση χωράνε και στους δύο χορούς χωρίς καμία παρεξήγηση.

Κανένας δεν απαγορεύει στους χορευτές της Salsa εάν έχουν χώρο να κάνουν μακριές κάθετες ή οριζόντιες χορευτικές διαδρομές, αντιγράφοντας κινήσεις υψηλού επιπέδου του Mambo. Αρκεί να τα βολέψουν στον τομέα της τεχνικής.

Η τεχνική είναι ο λόγος που στο Mambo σε προχωρημένο επίπεδο με πολύπλοκες φιγούρες με τυλίγματα και ξετυλίγματα , ο χορευτής θα φθάσει πολύ αργότερα από ότι στην Salsa.

Η τεχνική που στην περίπτωση της Salsa παραβλέπεται αρχικά εντελώς. Συχνά θα δείτε με λίγες ώρες μάθημα τους μαθητές- χορευτές να επιδίδονται σε διάφορα περιπλεγμένα σχήματα.

Αν παρατηρήσετε όμως τα πόδια και την κίνηση των αρχάριων χορευτών, θα δείτε ότι δεν κάνουν ούτε τα βασικά, καταργούν ακόμα και τις αλλαγές βάρους, την ίδια στιγμή που τα χέρια τους βασανίζουν τις ντάμες με πολύπλοκες κινήσεις που μπλέκουν χέρια, χτενίζουν, βάζουν βγάζουν καπέλα και λαγούς μέσα από αυτά.

Εάν θέλετε και μπορείτε να χορέψετε Salsa μην αδικείτε τον εαυτό σας, κάντε το σωστά και με τεχνική, απαιτείστε την από τους δασκάλους σας και μην ζητάτε μόνο εντυπωσιακές λαβυρινθώδης φιγούρες.

Διώξτε λοιπόν το άγχος του τι χορεύετε κάθε φορά. Αν δεν γνωρίζετε και τα δύο, Mambo και Salsa, είναι απλά τα πράγματα. Εάν γνωρίζετε Mambo και η μουσική σας καλεί να χορέψετε Salsa, χορέψτε άφοβα όσα γνωρίζετε από το Mambo, αλλά: Μην κάνετε ποτέ "Cross-over" και αυτά γίνονται αλλά σπανιότερα και με κάπως διαφορετικό τρόπο. Όλες οι άλλες κινήσεις από το Mambo συνηθίζονται και στην Salsa. Εμπλουτίστε λίγο την γκάμα των επιλογών σας με περισσότερα τυλίγματα, ξετυλίγματα και λίγο αλληλοχτενίσματα, προσαρμοστείτε στον διαθέσιμο χώρο και όλα μία χαρά.

Το αντίθετο δηλαδή από Salsa σε Mambo είναι αρκετά πιο δύσκολο, αφού θα πρέπει να ασχοληθείτε περισσότερο με την τεχνική από την αρχή, προσπαθώντας να αλλάξετε συνήθειες που δεν αλλάζουν εύκολα και απαιτούν αρκετή εξάσκηση.

Φυσικά θα σας λείψουν στην αρχή οι περίπλοκες καταστάσεις της Salsa, αφού στο Mambo τα βήματα μαθαίνονται πιο αργά και με όλη τους την τεχνική.

Τώρα λοιπόν ξέρετε, δεν υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και διλήμματα, όλα εξηγούνται πολύ απλά.

Όπως και στα αιώνια ερωτήματα American ή International, κοινωνικός ή αθλητικός, έτσι και στο Mambo ή Salsa, η απάντηση είναι προφανής: Από το πιο απλό, στο πιο σύνθετο, από τις βάσεις προς την κορυφή. Δεν ξεκινάς ένα κτίριο από το ρετιρέ, όσο ωραίο και να δείχνει.

Μάθετε πρώτα σωστά Mambo και όταν το φθάσετε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, μάθετε και Salsa, επιμένοντας και στην τεχνική.

Εάν είστε τύπος των clubs και της νυχτερινής διασκέδασης και δεν σας ενδιαφέρουν οι κοινωνικοί χοροί, ίσως χάσατε την ώρα σας διαβάζοντας το άρθρο. Οι υπόλοιποι καλούς χορούς.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα. 
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.