Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Πως θα μαθαίνετε εύκολα νέα χορευτικά βήματα.

Όταν μαθαίνουμε καινούργια πράγματα στα πλαίσια της χορευτικής μας εκπαίδευσης, δεν λειτουργούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Κάθε άνθρωπος όταν μαθαίνει καινούργια πράγματα γενικά, μαθαίνει με ένα δικό του μοναδικό τρόπο. Άλλος μαθαίνει στην διάρκεια της παράδοσης εύκολα, άλλος πιο δύσκολα. Κάποιος άλλος θέλει ηρεμία, απομόνωση και μελέτη, και παρ' όλο που στην διάρκεια της παράδοσης φαίνεται να μην πολύ καταλαβαίνει τα νέα θέματα , στο τέλος τα μαθαίνει όλα μια χαρά.

Στον χορό ειδικά όταν το μάθημα είναι ομαδικό, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, άλλοι να μαθαίνουν πιο γρήγορα, επί τόπου και άλλοι να θέλουν τον χρόνο τους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξ' ίσου καλό ή και καλύτερο, για αυτούς που δεν αποδίδουν χορευτικά άμεσα, την ώρα της παράδοσης των νέων χορευτικών βημάτων- ρουτινών. Όλα καλά λοιπόν στο μάθημα, ο καθένας με τον τρόπο του, το τελικό αποτέλεσμα  μετράει.

Τι γίνεται όμως όταν κάποιος γίνει επαγγελματίας χορευτής ή ακόμα και αθλητής χορού.

Εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο απαιτητικά. Ο χορευτής πρέπει να μάθει πολύ γρήγορα κάποιες ρουτίνες και να τις εκτέλεση με τον καλύτερο τρόπο, ακριβώς όπως του το ζητούν οι υπεύθυνοι χορογράφοι- προπονητές.

Για αυτούς που ασχολούνται ή που θα ασχοληθούν επαγγελματικά με τον χορό, η ικανότητα να μαθαίνουν γρήγορα να εκτελούν μια χορογραφία είναι πολύ σημαντική. Αλλά δεν φθάνει αυτή μόνο η ικανότητα. Θα πρέπει να μαθαίνουν γρήγορα, να εκτελούν τέλεια τις νέες ρουτίνες, αλλά και να τις θυμούνται πολύ καλά.

Οι ικανότητες αυτές είναι το πλέον σημαντικό εφόδιο και κριτήριο επιτυχίας, όταν πρόκειται ο χορευτής να επιλεγεί για μια παράσταση, να περάσει από την γνωστή "dance audition".

Όλοι όσοι αποφασίζουν σε αυτές τις διαδικασίες, σκηνοθέτες, χορογράφοι, διευθυντές, παραγωγοί, όλοι προτιμούν αυτούς που είναι γρήγοροι, που μαθαίνουν αμέσως και εκτελούν τα πάντα γρήγορα και χωρίς δυσκολία. Ο χρόνος είναι το πάν.

Πώς θα προετοιμασθούμε λοιπόν στα πλαίσια της χορευτική μας εκπαίδευσης, για τα δύσκολα που κάποια στιγμή θα έλθουν. Ας δούμε μαζί πώς μπορούμε να μαθαίνουμε γρήγορα, να εκτελούμε σωστά και να θυμόμαστε, τα νέα χορευτικά μας βήματα.

    1. Μάθετε ένα- ένα τα βήματα.
Κάθε χορευτική ρουτίνα αποτελείται από συγκεκριμένες χορευτικές κινήσεις, για τη ακρίβεια κάθε ρουτίνα είναι μια συρραφή χορευτικών κινήσεων. Μάθετε πώς να εκτελείται τέλεια κάθε μεμονωμένη κίνηση, σε ότι καινούργιο μαθαίνετε, με την ονομασία, το μέτρημα και όλες τις τεχνικές του λεπτομέρειες. Κρατήστε στην μνήμη σας τα πάντα, και με εξάσκηση και επαναλήψεις, αποθηκεύστε το στην μνήμη σας. Όταν την κρίσιμή στιγμή σας ζητηθούν μια σειρά από τέτοιες κινήσεις, δεν έχετε παρά να τις εκτελέσετε με μια διαφορετική σειρά.

    2. Κοιτάξτε πολύ προσεκτικά τι σας ζητούν να κάνετε
Τη ώρα της παρουσίασης της χορογραφίας που πρέπει να χορέψετε, προσέξετε κάθε κίνηση του χορογράφου που την παρουσιάζει. Σταθείτε δίπλα του πολύ κοντά, προσέξτε όλες τις κινήσεις καλά, παρατηρείστε τις λεπτομέρειες, προσοχή ΧΩΡΙΣ να χορεύετε εσείς. Πολλοί χορευτές δεν το κάνουν αυτό, προσπαθούν να μιμούνται και να χορεύουν τα βήματα μαζί με τον χορογράφο που τα παρουσιάζει, χωρίς να προσπαθούν να τα καταλάβουν πρώτα. Λάθος μεγάλο που πληρώνεται ακριβά, με λάθη δικά τους φυσικά. Όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες, την έκφραση κλπ, ο χορογράφος εάν είναι σωστός επαγγελματίας, θα παρουσιάσει την χορογραφία τουλάχιστον μια φορά, δείχνοντας τα πάντα. Δείχνοντας τι θέλει να δει στην σκηνή από τους χορευτές. Με στυλ, με έκφραση, με ενθουσιασμό. Εάν δεν το κάνει, και απλώς δείχνει τα βήματα, χαλαρά, «περπατητά» χωρίς λεπτομέρειες, τότε: εάν δεν σας λείπουν πολύ τα χρήματα, φύγετε από την audition, γιατί πολύ πιθανόν, θα χορέψετε σε μια πολύ κακή παράσταση.

    3. Ακούστε πολύ προσεκτικά την μουσική
Η μουσική για τις παραστάσεις ποτέ δεν είναι τυχαία. Για κάποιους λόγους έχει επιλεγεί αυτή η μουσική. Ακούστε προσεκτικά την μουσική, βρείτε πια είναι τα δυνατά της σημεία. Βρείτε πως τα εκμεταλλεύτηκε ο χορογράφος. Μπορεί να είναι έντονες μελωδικές εξάρσεις, μπορεί να είναι δυνατά «μπίτ» στον ρυθμό, μπορεί να είναι λόγια στους στίχους του τραγουδιού, που σίγουρα δίνουν το κάτι παραπάνω και ανεβάζουν την χορογραφία. Κατανοήστε την μουσική και πώς η χορογραφία που πατάει στα διάφορα μέρη της. Μετά βάλτε σημάδια επάνω στην μουσική. Δηλαδή σε κάθε μέρος μουσικής ποια χορευτικά βήματα αντιστοιχούν. Θα δείτε εύκολα ότι σε κάποια μέρη της μουσικής που επαναλαμβάνονται, υπάρχουν παρόμοιες χορευτικές κινήσεις που επίσης επαναλαμβάνονται στα ίδια μουσικά σημεία.

4. Η εκπαίδευση δεν τελειώνει ποτέ
Μαθαίνετε συνεχώς καινούργια πράγματα, μην εφησυχάζετε ποτέ ότι μάθατε αρκετά. Στον χορό πάντα υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Δεν τελειώνει ποτέ αυτό. Πάντα υπάρχουν καινούργια πράγματα, διαφορετικοί τρόποι, νέες ιδέες. Όσο ψάχνετε, πάντα θα βρίσκετε καινούργια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Κακό είναι να πάψετε να ψάχνετε, να πάψετε να μαθαίνετε, θα χάσετε το ενδιαφέρον σας, θα ρουτινιάσετε. Μην ξεχνάτε την κρίσιμη στιγμή, όσο πιο πολλά γνωρίζεις, τόσο πιο εύκολα και πιο γρήγορα θα τα εκτελέσεις.

5. Εξάσκηση, εξάσκηση, εξάσκηση
Η εξάσκηση θα σας κάνει τέλειους. Στην αρχή δεν θα είναι εύκολο να είσθε και γρήγορος και καλός και να θυμάστε τέλεια και τις ρουτίνες. Σιγά σιγά θα βελτιωθείτε και θα νιώθετε μια χαρά όταν σας ζητούν να χορέψετε καινούργια πράγματα. Θα νιώθετε πιο σίγουρα ακόμα και σε μια τόσο δύσκολη διαδικασία, όπως η audition. Η εμπειρία θα σας κάνει πιο ήρεμους, πιο ψύχραιμους. Μαζί με τις γνώσεις σας που θα είναι με τον χρόνο πιο πλούσιες, το καλό αποτέλεσμα θα έλθει σίγουρα.

Προσοχή:
Ο αθλητικός χορός και ο Επαγγελματικός χορός, αυτά τα είδη χορευτικής ενασχόλησης, ίσως να φαίνονται απλά και προσιτά σε όλους, αλλά δεν είναι.
Όποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με τον Αθλητικό και τον επαγγελματικό χορό θα πρέπει να έχει:
Καλή υγεία και καλή φυσική κατάσταση.
Στον αθλητικό χορό το πιστοποιητικό υγείας από γιατρό είναι απαραίτητο.
Πριν λοιπόν ασχοληθείτε πιο σοβαρά με τον χορό και την τεχνική του (αθλητικός χορός, επαγγελματικός χορός), βεβαιωθείτε ότι η υγεία σας είναι σε καλή κατάσταση κάνοντας μια επίσκεψη σε κάποιο γιατρό, την οποία θα επαναλαμβάνετε όταν χρειάζεται (θα σας το πει αυτός κάθε πότε), και θα... είστε πανέτοιμος για να ασχοληθείτε με όλα τα είδη χορού και την τεχνική τους.
Στην αρχή της εκπαίδευσης του μαθητή, όσο μικρές απαιτήσεις ή στόχους και εάν αυτός έχει, η εκπαίδευση και η παρακολούθηση από δάσκαλο είναι απαραίτητη.
Το να μάθει ή να βελτιώσει κάποιος κάποια πράγματα μέσα από βιβλία ή βίντεο είναι εφικτό με την προϋπόθεση ότι αυτός που το κάνει, κατέχει ήδη κάποιες βασικές γνώσεις με τη βοήθεια δασκάλου.
Είναι πολύ σημαντικό όταν το κάνει αυτό να είναι ήδη χορευτής, έστω και μέτριος.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr  
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.