Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Χορογραφία. Μπορείτε και εσείς. Γιατί όχι?

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος όλο και περισσότερες φορές κάθε χρόνο, μπορεί να δει και να θαυμάσει εκπομπές στην τηλεόραση, παραστάσεις σε θεατρικές σκηνές και κινηματογραφικές ταινίες με θέμα τον χορό σε ζευγάρια.

Εκτός απο την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τις θεατρικές σκηνές, διοργανώνονται κάθε χρόνο και κάποιοι αγώνες αθλητικού χορού, όχι σε μεγάλο αριθμό βέβαια, οι οποίοι σχεδόν κατά κανόνα αγνοούνται παντελώς σαν αθλητικό γεγονός άξιο αναμετάδοσης, έστω και στιγμιότυπων, από την τηλεόραση .

Τους αγώνες συνήθως τους παρακολουθούν οι φίλοι και οι συγγενείς των διαγωνιζομένων, αλλά και άτομα που έχουν διδαχθεί ή διδάσκονται χορό.

Ο χορός λοιπόν σε υψηλό επίπεδο υπάρχει και είναι προσιτός σήμερα σε όλους σαν θέαμα. Κάποτε για να το απολαύσει κάποιος έπρεπε να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Άξιζε όμως τον κόπο. Κάθε παράσταση, εκπομπή η ταινία που περιλαμβάνει χορό μαγεύει το κοινό, που την παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον πάντα.

Το θέαμα είναι πολύ εντυπωσιακό και η ικανοποίηση των θεατών μεγάλη. Φυσικά γι αυτούς που ασχολούνται ή έχουν ασχοληθεί με αυτό το είδος χορού, η ικανοποίηση και ο θαυμασμός υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, γιατί οι πιο σχετικοί με αυτούς τους χορούς θεατές μπορούν να διακρίνουν και να κατανοήσουν πολύ περισσότερα πράγματα που αφορούν την τεχνική, τον βαθμό δυσκολίας αλλά και λεπτομέρειες της χορογραφίας, που για τους λιγότερο εκπαιδευμένους περνούν απαρατήρητες, αφού οι χορευτικές κινήσεις των χορευτών σε αυτήν, τους είναι εντελώς άγνωστες.

Πολλοί όχι πολύ έμπειροι, αλλά αρκετά εκπαιδευμένοι μαθητές- χορευτές βλέποντας τις όμορφες χορογραφίες, μπαίνουν κάποτε στον πειρασμό να φτιάξουν την δική τους χορογραφία, τις δικές τους ρουτίνες, με δικές τους φιγούρες. Συνήθως απογοητεύονται και σύντομα εγκαταλείπουν. Άλλοι συνεχίζουν, αλλά το αποτέλεσμα δεν τους αρέσει και σύντομα το ξεχνούν χωρίς να το δείξουν σε κανένα.

Πόσο δύσκολα μπορεί κάποιος να φτιάξει μια έστω και μικρή χορογραφία? Εάν δεν έχει υψηλές προσδοκίες σαν το...«Ελλάδα έχεις ταλέντο» κλπ ή ένα διαγωνισμό χορού, δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Είναι μάλλον εύκολο, εάν ακολουθήσει τις οδηγίες:

    1. Επιλέγει τον καλύτερό και πιο αγαπημένο του χορό. Επιλέγει τον χορό που γνωρίζει περισσότερα χορευτικά βήματα. Επιλέγει αυτόν που χορεύοντας, έχει καλύτερη χορευτική παρουσία.
    2. Επιλέγει την μουσική. Η μουσική εκτός από την ομορφιά του τραγουδιού πρέπει να έχει και καθαρό όμορφο ρυθμό. Που επάνω του θα μπορέσει εύκολα, να μετρήσει και να τοποθετήσει τα χορευτικά του βήματα.
    3. Αποφασίζει και επιλέγει εάν θα ξεκινήσει από μια απλή χορευτική στάση ή μια πιο εντυπωσιακή πόζα.
    4. Επιλέγει και τοποθετεί βήματα, μετρημένα σε 8 χτύπους (ή 6 χτύπους για τα Βαλς), η αντίστοιχα χορευτικά μέτρα, για να μπορεί εύκολα να συνδέει τα χορευτικά βήματα στην σειρά τους, μέσα στις μουσικές φράσεις.
    5. Εάν η μουσική επαναλαμβάνεται, μπορεί να επαναλάβει στο αντίστοιχο κομμάτι της μουσικής και τα αντίστοιχα, όμοια χορευτικά βήματα.
    6. Επιλέγει στο τέλος κάθε μουσικής φράσης ή όπου η μουσική τον καθοδηγήσει, εάν θα βάλει χορευτικές πόζες και ποιες. Φροντίζοντας αυτές να μην επαναλαμβάνονται, αλλά και να μην υπερβάλει στον αριθμό τους.
    7. Επιλέγει κάτι πιο εντυπωσιακό για το φινάλε, στο τέλος της μουσικής.
    8. Κάνει πολύ εξάσκηση μόνος ή με παρτενέρ εάν πρόκειται για τέτοιο είδος χορού, μέχρι η εκτέλεση να είναι πολύ καλή, άνετη στον βαθμό που να του επιτρέπει να εκφράζεται ανάλογα με αυτό που κάνει.
    9. Κάνει τις τελευταίες πρόβες. Εάν είναι απαραίτητο διορθώνει κάποια πράγματα και είναι πανέτοιμος.
  10. Βρίσκει τα κατάλληλα ρούχα, φωνάζει τους φίλους του με μια κάμερα, ανάβει τα φώτα και τέλεια!

Επιπλέον θα πρέπει να προσέξει κάποια πράγματα όπως:

    1. Θα επιλέξει βήματα που τα χορεύει όμορφα και με μεγάλη σιγουριά.
    2. Θα ξεχωρίσει από τα βήματα που γνωρίζει πολύ καλά, αυτά που είναι πιο εντυπωσιακά.
    3. Εκτός από την εισαγωγή που μπορεί να είναι εντυπωσιακότερη, οι χορευτικές κινήσεις με την πρόοδο της μουσικής πρέπει να είναι πιο εντυπωσιακές από την αρχή προς το τέλος. Δηλαδή να μην κάνουν κοιλιά και χάνεται το ενδιαφέρον του θεατή.
    4. Θα πρέπει να βάζει σημάδια στην μουσική ή στους στοίχους, ώστε να μπορεί να καταλαβαίνει εύκολα το σημείο του τραγουδιού που χορεύει.
    5. Τελειώνοντας, εάν η χορογραφία τελειώνει με κάποια πόζα, θα πρέπει να μείνει αυτός και ο-η παρτενέρ του εντελώς ακίνητοι για 2-3 δευτερόλεπτα.
    6. Εάν καλέσετε φίλους σας στην τελική σας πρόβα, μη τους πείτε τίποτα.
Κρατήστε μέχρι τέλος μυστική την χορογραφική απόπειρά σας. Η έκπληξη και ο αιφνιδιασμός είναι πάντα μεγάλο πλεονέκτημα. Εάν τους πείτε τι ετοιμάζεται, το πιο πιθανό είναι να απογοητευτούν, γιατί θα περιμένουν να δουν τουλάχιστον τον Νουρέγιεφ.
    7. Εάν δεν έχετε μάθει ακόμα να μετράτε αυτό που χορεύετε και απλά το χορεύετε στην μουσική. Ξεχάστε το. Ο χρόνος είναι όλος δικός σας, αργότερα.

Όπως βλέπετε δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξεις την χορογραφία σου. Είναι μάλλον εύκολο ακόμα και για τους λιγότερο έμπειρους χορευτές. Δοκιμάστε και εσείς κεκλεισμένων των θυρών βέβαια. Τα πράγματα που θα χρειασθείτε είναι φαντασία, δημιουργικότητα, το...ταλέντο σας και μουσική.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr  
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.