Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Γιατί οι μαθητές φεύγουν. Αιτίες και λύσεις.

Οι μαθητές των σχολών χορού ακόμα και στις πολύ καλύτερες από άποψη οικονομικής κατάστασης εποχές, διέκοπταν τα μαθήματά τους και έφευγαν από την σχολή τους για διάφορους λόγους. Το να ψάχνει κάποιος σήμερα τις αιτίες αποχώρησης και διακοπής των μαθημάτων από τους μαθητές ή λύσεις για να τους κρατήσει στην σχολή, είναι μάλλον ανώφελη πολυτέλεια.

Στην εποχή της οικονομικής κρίσης που ζούμε, την στιγμή που σε όλους τους τομείς τα πράγματα κάθε ημέρα και χειροτερεύουν, με τις επιχειρήσεις να κλείνουν η μία μετά την άλλη, η διακοπή των μαθημάτων χορού από τους μαθητές των σχολών χορού είναι μάλλον αναπόφευκτη. Είναι πολύ λογικό να διακόπτουν τα μαθήματα τους θεωρώντας τα πολυτέλεια, αφού την ίδια στιγμή ο περισσότερος κόσμος αναγκάζεται να περικόψει χρήματα από αυτά που θα ξόδευε ακόμα και για την διατροφή του.

Κάθε δάσκαλος χορού, κάθε ιδιοκτήτης σχολής χορού έχει προσωπική εμπειρία, έχοντας δει τον μαθητή- μαθήτρια που μέχρι πριν λίγες ημέρες λάτρευε τον χορό και «δεν έβλεπε την ώρα» να βρεθεί στον χώρο της σχολής μαζί με τους μαθητές και τους δασκάλους, να φεύγει, να διακόπτει τα μαθήματα του. Για κάποιους από τους μαθητές, η φυγή τους είναι κάτι το αναμενόμενο, γιατί είχαν δείξει κάποια δυσαρέσκεια ή δεν έδειχναν καθόλου ευχαριστημένοι από την σχολή ή τους δασκάλους.

Για κάποιους άλλους μαθητές, η διακοπή είναι κάτι αναπάντεχο και ξαφνικό, κάτι που δημιουργεί και τα ανάλογα ερωτήματα. Γιατί, τι συνέβη, τι άλλαξε?

Αναζητώντας τις πιο συνηθισμένες αιτίες αποχώρησης μαθητών από τις σχολές χορού, εύκολα θα καταλήξουμε σε κάποιες κατηγορίες.

Θα πρέπει πρώτα να κατατάξουμε τους μαθητές σε δύο κατηγορίες που αφορούν τους λόγους που κάνουν τα μαθήματά τους στην σχολή:

     α. Σε αυτούς που ασχολούνται με τον χορό για λόγους πιο κοινωνικούς, λόγους διασκέδασης, σαν χόμπι, σαν γυμναστική, σαν μέσω ανάπτυξης προσωπικής ευχαρίστησης, λόγους ψυχαγωγίας και

     β. Σε αυτούς που ασχολούνται πιο σοβαρά και θέλουν πραγματικά να μάθουν να χορεύουν πολύ καλά.

Κάποιοι μπορεί να ξεκινούν σαν μαθητές της πρώτης πιο χαλαρής κατηγορίας, αλλά καταλήγουν να ασχολούνται πολύ σοβαρά και να γίνουν αθλητές ή επαγγελματίες χορευτές ή δάσκαλοι χορού.

Είναι λογικό οι μαθητές της πρώτης κατηγορίας, που ασχολούνται πιο χαλαρά με τον χορό κάνοντας ένα μάθημα την εβδομάδα, να διακόπτουν πολύ πιο εύκολα τα μαθήματά τους για οποιοδήποτε λόγο. Οι μαθητές της δεύτερης κατηγορίας που ασχολούνται πιο σοβαρά με τον χορό, σίγουρα θα χρειασθούν πολλούς και πιο πολυσύνθετους λόγους, για να διακόψουν τα μαθήματά τους.

Αναμετρώντας τους λόγους διακοπής μαθημάτων, θα τους διακρίνουμε εύκολα στους παρακάτω:

     1. Δεν διαθέτουν αρκετό ελεύθερο χρόνο. Λόγω άλλων προσωπικών τους υποχρεώσεων, επαγγελματικών, εκπαιδευτικών, οικογενειακών κλπ

     2. Δεν τους βολεύουν οι ώρες των μαθημάτων για κάποιους πάλι προσωπικούς λόγους. Δεν βρίσκουν ώρες για τα μαθήματά τους εάν είναι ατομικά ή δεν βολεύουν οι ώρες του προγράμματος της σχολής, για τα ομαδικά τους μαθήματα.

     3. Αλλάζουν περιοχή εργασίας ή κατοικίας και η απόσταση από την σχολή είναι μεγάλη, η διαδρομή δύσκολη, ο χρόνος μετακίνησης περισσότερος κλπ

Λύσεις από την μεριά της σχολής για αυτούς τους λόγους υπάρχουν, όπως η προσαρμογή των ατομικών μαθημάτων σε πιο βολικές για τον μαθητή ώρες. Φθηνότερες τιμές στο ατομικό μάθημα, για να μπορέσει να αντικαταστήσει τα ομαδικά μαθήματα που οι ώρες τους δεν βολεύουν λόγω προγράμματος. Επίσης κάποια έκπτωση, ώστε να καλύψει την απόσταση, το κόστος και τον χρόνο προσέλευσης που αυξήθηκαν.

     4. Οι μαθητές επιλέγουν να κάνουν άλλα χόμπι στον ελεύθερό τους χρόνο σε συνάρτηση με τα χρήματα που διαθέτουν, οτιδήποτε άλλο εκτός από χορό.

Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για την σχολή. Ίσως με κάποια δωρεάν μαθήματα, μια συμμετοχή σε κάποια χορογραφία ή σε διαγωνισμό, να άλλαζε την απόφαση του μαθητή.

     5. Ο μαθητής- μαθήτρια έκανε μαθήματα γιατί έκαναν μαζί του και οι φίλοι του, οι παρέα του. Διακόπτοντας τα μαθήματα για κάποιο λόγο η παρέα του, π.χ. σπουδές, επαγγελματικό ταξίδι, ασθένεια, αλλαγή τμήματος κλπ, τον κάνει έτοιμο να διακόψει τα μαθήματά του και εκείνος.

Μια λύση είναι να το προλάβει η σχολή εάν είναι αυτό δυνατόν, προτείνοντάς τους να κάνουν ένα ιδιωτικό τμήμα μόνοι τους ή με συζήτηση με τον μαθητή, για να καταλάβει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα και μόνος του, χωρίς τους φίλους του, περνώντας το ίδιο καλά.

     6. Το επίπεδο των μαθημάτων του φαίνεται δύσκολο και νιώθει άβολα για αυτόν τον λόγο.

Σε αυτήν την περίπτωση μια αλλαγή τμήματος με διακριτικό τρόπο και μια πιο προσεκτική συμπεριφορά των δασκάλων, είναι μια πολύ καλή λύση.

     7. Το επίπεδο των μαθημάτων ή των δασκάλων του φαίνεται λίγο. Η σχολή δεν έχει κάποιο τμήμα, κάποιους χορούς ή κάποιο επίπεδο που ζητάει ο μαθητής.

Η σχολή θα πρέπει να λαμβάνει σοβαρά τα μηνύματα των μαθητών και να φροντίζει το επίπεδο των μαθημάτων να είναι πάντα πολύ καλό, να εκπαιδεύει τους δασκάλους, να εκσυγχρονίζει τον τρόπο διδασκαλίας, να εμπλουτίζει το πρόγραμμα των μαθημάτων με τους χορούς που αρέσουν περισσότερο στον κόσμο, δηλαδή αυτούς που έρχονται στην μόδα και γενικά να καλύπτει όλα τα είδη των χορών.

     8. Κάποιοι μαθητές μπορεί να φύγουν για πιο μηδαμινές αιτίες. Για πράγματα που για άλλους μαθητές είναι καλοδεχούμενα και αυτονόητα.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε το κόστος του μαθήματος, η πληρωμή εισόδου για τις εκδηλώσεις, το πάρτι, η πληρωμή για αγορά κουστουμιών για μία παράσταση και χιλιάδες άλλους λόγους που θα κάνουν τον μαθητή να φύγει. Υπάρχουν περιπτώσεις που η σχολή κάνει το καλύτερο, αλλά πάντα κάποιος δεν θα είναι ευχαριστημένος. Το να λειτουργείς μια σχολή χορού με επιτυχία, είναι κάτι πολύ δύσκολο έτσι και αλλιώς, το να προλαβαίνεις τα πάντα και να είναι όλοι ευχαριστημένοι, είναι μάλλον ακατόρθωτο, για αυτό τον λόγο πάντα κάποιοι μαθητές θα φεύγουν.

Δεν πειράζει όμως κάποιοι άλλοι θα έλθουν στην θέση τους. Πάνω από όλα είναι ο χορός.

Όλα τα παραπάνω, οι αιτίες αποχώρησης και οι λύσεις, αφορούν την κανονική προ μνημονίων κατάσταση. Σήμερα είναι τόσο απαισιόδοξος, τόσο κακοδιάθετος, τόσο εξασθενημένος οικονομικά ο κόσμος, πού μόνο με πολύ φθηνά, σχεδόν δωρεάν μαθήματα μπορεί να κρατηθεί στις σχολές χορού.

Αυτοί που θέλουν πραγματικά να μάθουν σωστά χορό λιγοστεύουν και οι υπόλοιποι που ψάχνουν να βρουν μια διέξοδο στην μιζέρια, πηγαίνουν σε ομαδικά μαθήματα σε Δήμους και συλλόγους με πολύ λίγα χρήματα. Χορό τέλεια δεν μαθαίνουν, αλλά ξεφεύγουν από την γκρίζα καθημερινότητά μας.

Σήμερα μια σχολή χορού για να κρατήσει τους μαθητές της πρέπει ή να τους κάνει πολλά δωρεάν μαθήματα ή να τους κλειδώσει μέσα στην σχολή για να μην φύγουν.

Υπομονή, με την ελπίδα ότι θα έλθουν καλύτερες ημέρες για όλους. Καλή Ανάσταση!

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr  
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.