Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Δέκα εναλλακτικές λύσεις για μαθήματα χορού.

Όπως είδατε στο προηγούμενο σχετικό άρθρο «Σχολές χορού, μαθήματα, τιμές. Η αναζήτηση», η εσωτερική αναζήτηση πριν την έρευνα της αγοράς, είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική, αφού από το αποτέλεσμα της, δηλαδή την τελική επιλογή σας, θα εξαρτηθεί το κόστος των μαθημάτων, το αποτέλεσμα, αλλά και ο χρόνος που θα απαιτηθεί γι αυτό.

Κάνατε λοιπόν την αναζήτησή σας και βρήκατε αυτό ακριβώς που θέλετε να κάνετε, τους λόγους που σας κάνουν να θέλετε να μάθετε χορό. Πόσο γρήγορα θέλετε μάθετε χορό και σε πιο επίπεδο αρχικά θέλετε να φθάσετε.
Επίσης αποφασίσατε και πόσα χρήματα μπορείτε αυτήν την περίοδο να διαθέσετε για τον σκοπό αυτό.

Εννοείτε ότι ο χρόνος που απαιτείται για αυτό τον σκοπό, σύμφωνα με το πρόγραμμα των ασχολιών σας, εργασία, σπουδές, οικογένεια και λοιπές υποχρεώσεις, θα είναι διαθέσιμος.

Ακουμπάτε λοιπόν το μολύβι σας στο χαρτί που σχεδιάζατε τις μελλοντικές σχετικά με τον χορό κινήσεις σας, γέρνετε πίσω και ρίχνετε μια τελευταία ματιά, για να σιγουρευτείτε ότι βρήκατε τι είδους μαθητής θέλετε να είστε, πόσα χρήματα θα χαλάσετε γι αυτό και πόσο χρόνο θα σας πάρει.

Πιστεύετε ότι μπορείτε να αρχίσετε τη έρευνα αγοράς ή είναι και κάποια άλλα πράγματα που πρέπει να ξέρετε?

Πριν αρχίσετε τα τηλέφωνα ή τις επισκέψεις για να κάνετε τις σχετικές ερωτήσεις και να πάρετε τις ανάλογες απαντήσεις, ας δούμε μαζί τι είναι αυτό που σας περιμένει και πόσες εναλλακτικές λύσεις έχει κάποιος ο οποίος αποφασίζει να μάθει χορό.

1. Ατομικά ιδιωτικά μαθήματα.
Μετά από είκοσι τόσα χρόνια εμπειρίας σαν δάσκαλος, αλλά και πριν από αυτήν την περίοδο κάποια άλλα χρόνια σαν μαθητής, η προσωπική μου γνώμη είναι ότι το ατομικό μάθημα είναι με μεγάλη διαφορά απο όλα τα άλλα, το καλύτερο είδος μαθήματος, το πλέον "value for money" μάθημα, αυτό που σου δίνει το καλύτερο και το πιο σύντομο αποτέλεσμα, για την αξία των χρημάτων που ξοδεύεις.

Τα πλεονεκτήματα του είναι πολλά: Η προσοχή του δασκάλου είναι στραμμένη μόνο σε εσένα ή σε εσένα και στον παρτενέρ σου, εάν πρόκειται για ζευγάρι. Η πρόοδος είναι πολύ γρήγορη, ο δάσκαλος προσέχει και διορθώνει τα λάθη και τις αδυναμίες και βοηθάει άμεσα στους τομείς που χρειάζεστε βελτίωση. Θα μάθετε γρήγορα και με σωστή τεχνική, θα αποκτήσετε γρήγορα μουσικότητα και στυλ. Το μάθημα γίνετε τις ώρες που βολεύουν εσάς.

Μοναδικό μειονέκτημα το κόστος, στις σχολές ακόμα και στις ημέρες μας με την οικονομική κρίση να έχει ξεφύγει, το κόστος κάθε μαθήματος είναι πολύ μεγάλο. Μια λύση είναι τα μαθήματα με δασκάλους σε χώρους εκτός σχολών, μικρά στούντιο, σπίτια κλπ. Εκεί θέλει περισσότερη προσοχή στην επιλογή του δασκάλου. Πόσο καλός είναι, πόσο έμπειρος, πόσες γνώσεις έχει, τι διπλώματα κλπ.. Μην σας τρομάζει όμως αυτή η περίπτωση, καλό ψάξιμο θέλει. Προσωπικά μπορώ να δηλώσω ότι, στην δική μου περίπτωση τα καλύτερα, τα πιο χρήσιμα, τα πιο "value for money" μαθήματα μου, τα έκανα με κάποιους δασκάλους που εγώ επέλεξα εκτός σχολών χορού.

2. Ομαδικά μαθήματα.
Ο πιο δημοφιλής και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους τρόπος να αρχίσεις μαθήματα χορού. Η οικονομική κρίση έχει κάνει αυτό τον τρόπο, μονόδρομο.

Τα πλεονεκτήματα τους αρκετά: Είναι φθηνότερα από τα ατομικά, είναι ο καλύτερος τρόπος για αναπτύξεις κοινωνικότητα, να κάνεις νέους φίλους.

Τα μειονεκτήματα τους επίσης πολλά: Πρέπει να ακολουθείς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που δεν φτιάχνεις σε καμία περίπτωση εσύ. Εάν για κάποιο λόγο δεν πάς σε ένα μάθημα, αυτό δεν αντικαθίσταται και χάνεις την ύλη του μαθήματος. Η εκπαίδευση κατά κανόνα είναι πολύ γενική, χωρίς μεγάλη σημασία στις λεπτομέρειες στην τεχνική, στο στυλ, στον ρυθμό κλπ. Επίσης και λόγο του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων, η προσοχή του δασκάλου ατομικά περιορίζεται, οι ελλείψεις και οι αδυναμίες μένουν και γίνονται «κουσούρια», που θέλουν πολύ κόπο και πολύ χρόνο για να διορθωθούν.

3. Συνδυασμός ατομικών και ομαδικών μαθημάτων.
Σίγουρα ένας πολύ καλός τρόπος που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των δύο προηγουμένων και παράλληλα μειώνει κάπως το κόστος των ατομικών. Εδώ θέλει πολύ προσοχή γιατί υπάρχουν πολλές παγίδες με συμφωνητικά, προπληρωμένα μαθήματα, πακέτα μαθημάτων έναντι αμφιβόλων εκπτώσεων κλπ. Τα μάτια σας και τα αυτιά σας τετρακόσια, σε τι υπογράφετε και τι πληρώνετε. Πάντα σε συνάρτηση με το πόσο καλό και γρήγορο θα είναι το αποτέλεσμα. Θέλει πολύ προσοχή και ψάξιμο.

4. Εργαστήρια, σεμινάρια κλπ.
Είναι και αυτός ένας τρόπος για να μαθαίνετε χορό. Κατά την προσωπική ταπεινή μου γνώμη, αυτός ο τρόπος είναι εντελώς ακατάλληλος για αυτούς που αρχίζουν. Ίσως είναι ένας καλός τρόπος για να συμπληρώσεις τις γνώσεις σου, εάν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αλλά μέχρι εκεί. Ούτε χορευτής δεν θα γίνεις, ούτε πρωταθλητής χορού, ούτε δάσκαλος χορού παρακολουθόντας σεμινάρια μόνο. Πολλά σεμινάρια στο τέλος δίνουν και διπλώματα σε όσους συμμετάχουν σε αυτά, κάποιοι τα περιφέρουν και τα δείχνουν σαν τα μοναδικά αποδεικτικά των γνώσεών τους.

Πλεονεκτήματα έχουν μόνο για τους έμπειρους χορευτές: Επεκτείνουν τις γνώσεις τους, τους ανοίγουν νέους δρόμους, που με την εξάσκηση και την προσωπική τους ικανότητα θα τα αξιοποιήσουν για να γίνουν καλύτεροι χορευτές, αθλητές και δάσκαλοι.

Μειονεκτήματα πολύ περισσότερα: Δεν είναι φθηνά, είναι πολλά άτομα στη αίθουσα, δεν σε προσέχει κανένας δάσκαλος, δεν έχεις συνήθως πολύ χώρο, το υλικό είναι πολύ, το παίρνεις μια και έξω, εάν έχεις απορίες θα σου μείνουν και το χειρότερο δεν γνωρίζεις εάν αυτό που θα δεις, είναι ανάλογο με το επίπεδό των γνώσεων και των ικανοτήτων σου. Προσωπικά έχοντας παρακολουθήσει λόγω της δουλειά μου σαν οργανωτής εκδηλώσεων, πολλά σεμινάρια χωρίς να τα πληρώσω- δεν έχω ποτέ πληρώσει κανένα- δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το εάν αυτό που πληρώνεις, έχει σχέση με αυτό που παίρνεις. Εκτός και εάν το σεμινάριο γίνεται από μοναδικούς δασκάλους, που δεν θα έχεις την ευκαιρία να ξανά συναντήσεις σε αυτήν την ζωή. Για τους προχωρημένους, είναι καθαρά ατομική απόφαση. Για τους αρχάριους: Παρακαλώ μείνετε μακριά.

5. Μαθήματα... "on line".
Στο εξωτερικό είναι συνηθισμένα, στη Ελλάδα ευτυχώς όχι.
Πλεονέκτημα μόνο το κόστος, αλλά εάν δεν υπάρχει ανάλογο αποτέλεσμα τι να το κάνεις το φθηνό μάθημα, όταν δεν μπορείς να μάθεις χορό, όταν δεν σου κρατάει ο δάσκαλος το χέρι. Δεν ξέρω δοκιμάστε, εάν βρείτε!

6. Μαθήματα στα club' s.
Κάποιοι δηλώνουν ότι γνωρίζουν να χορεύουν τέλεια κάποιους χορούς που έμαθαν τζάμπα σε Latin βραδιές και Μιλόνγκες. Όταν χορέψετε έστω και μία φορά μαζί τους, θα καταλάβετε ότι δεν υπάρχει τζάμπα. Είναι ένας τρόπος που δεν χρειάζεται να τον κουβεντιάσουμε καθόλου. Απορρίπτετε.

Επίσης απορρίπτονται και οι τρεις παρακάτω τρόποι.

7. Μαθήματα από βοηθήματα video's- dvd's κλπ. Είναι αυτό που λέει η Ελληνική λέξη μόνο βοηθήματα. Τίποτα άλλο. Δεν μπορείτε να μάθετε χορό χωρίς δάσκαλο!

8. Μαθήματα από βιβλία χορού. Ισχύουν ακριβώς τα ίδια είναι και αυτά μόνο βοηθήματα. Δεν υπάρχουν μέθοδοι εκμάθησης χορού άνευ διδασκάλου. Εάν βρείτε κάπου...γελάστε, είναι σαν ανέκδοτο!

9. Μαθήματα μέσω You tube. Επίσης, είναι χρήσιμα, ευχάριστα διασκεδαστικά, αλλά μέχρι εκεί. Μην γελαστείτε ότι θα μάθετε χορό για τον γάμο σας, από το You tube, κινδυνεύετε να γίνετε εσείς το...ανέκδοτο.

Έμεινε για το τέλος ο πιο ευχάριστος τρόπος:

10. Μαθήματα μέσω των "Party".
Είναι σίγουρα ένα είδος πολύ χρησίμου μαθήματος, αλλά μόνο γι αυτούς που κάνουν μαθήματα κάπου αλλού, με άλλο τρόπο και απαραιτήτως με δάσκαλο. Δυστυχώς ακόμα και προχωρημένος να είναι κάποιος, εάν σταματήσει τα μαθήματα με δάσκαλο και συνεχίζει χορεύοντας μόνο σε πάρτι, σε λίγο καιρό αυτό που με τόσο κόπο και τόσα χρήματα έφτιαχνε, θα χαλάσει, θα χαθεί και θα πάψει πολύ γρήγορα να είναι ο καλός χορευτής που κάποτε ήταν. Η μόνη λύση είναι κάπου - κάπου να κάνει και κάποια μαθήματα, για να συντηρήσει τις γνώσεις του και τις ικανότητές του.

Φθάσαμε στο τέλος. Δεν είναι και λίγοι οι τρόποι εκμάθησης που έχετε στην διάθεσή σας. Ξέρετε τώρα πλέον τι είδους μαθητής είστε, πόσα χρήματα διαθέτετε, πόσο χρόνο διαθέτετε. Η παραπάνω λίστα θα σας βοηθήσει να βρείτε και τι είδους μάθημα θα επιλέξετε στην αρχή, αλλά και στη συνέχεια μέχρι να βρείτε μόνοι σας, τον λαμπρό δρόμο που θα σας κάνει να χορεύετε και εσείς σαν "star".

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr  
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.