Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Τεκμήρια και τα δίδακτρα στις Σχολές χορού?

Ίσως παραξενευτήκατε διαβάζοντας και εσείς αυτήν την κάπως περίεργη είδηση. Μην παραξενευόσαστε, μην αμφιβάλλετε, μπορείτε να θυμώσετε και εσείς όσο θέλετε, γιατί μάλλον είναι σωστή.

Για να μπορούσε να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα χορού σε κάποια σχολή χορού, από...πέρσι θα έπρεπε:

1ον Να «φακελωθεί» κανονικά ο ίδιος ή οι γονείς του, δίνοντας εκτός απο τα υπόλοιπα στοιχεία του και Α.Φ.Μ..
2ον Εάν ήταν μόνος του και δεν είχε βγάλει ακόμα Α.Φ.Μ., μάλλον δεν θα μπορούσε να κάνει μάθημα.
3ον Τα ποσά που έχει καταβάλει για τα μαθήματά του στην διάρκεια του έτους, θα θεωρηθούν τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης και πολύ πιθανόν θα προστεθούν στο φορολογητέο εισόδημά του.

Φυσικά αυτό δεν γίνεται χωρίς κάποιο πολύ σοβαρό λόγο, άλλωστε το μετρό αφορά τους πάντες Θεραπευτήρια, Εκπαιδευτήρια, ωδεία, γυμναστήρια κλπ. Το μέτρο λαμβάνεται για την ανάγκη διευκόλυνσης των διασταυρώσεων που διενεργεί το Υπουργείο για πάταξη της φοροδιαφυγής και για την επίτευξη της φορολογικής μας συμμόρφωσης.

Από φέτος λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομικών ζητάει και από όλες τις σχολές χορού, να υποβάλουν καταστάσεις με τα πλήρη στοιχεία όλων όσων κατέβαλαν χρήματα για να κάνουν μαθήματα ή για οποιαδήποτε άλλη λόγο στην σχολή χορού.

Τα στοιχεία περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. του μαθητή της σχολής χορού ή του κηδεμόνα του, αλλά και κάθε ποσό που κατέβαλε κατά την διάρκεια της χρονιάς. Τα απαιτούμενα στοιχεία αφορούν και την περσινή χρονιά (2012), τελευταία προθεσμία για την υποβολή της σχετικής κατάστασης είναι η 23/2/2013.

Το ποσό αυτό, κατά τα αναγραφόμενα στις εφημερίδες, θα προστίθεται στο εισόδημα του φορολογουμένου, αφού θα θεωρείται τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης. Το ίδιο ισχύει και για τα γυμναστήρια, τις σχολές πολεμικών τεχνών και τα ωδεία.

Ότι το μέτρο σίγουρα θα είναι αποτελεσματικό, δεν χωράει καμία αμφιβολία. Το θέμα είναι τι αποτέλεσμα θα φέρει. Σίγουρα θα κλείσουν ακόμα περισσότερες σχολές χορού, απο αυτές που ήδη έχουν κλείσει.

Μέχρι τώρα οι περισσότερες σχολές χορού, το πάλευαν να κρατηθούν ανοιχτές, αφήνοντας απλήρωτα τα πάντα...

• κάνοντας δεύτερες και τρίτες δουλειές οι ιδιοκτήτες,
• κάνοντας οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τα περισσότερα μαθήματα,
• χωρίς να απασχολούν δασκάλους,
• χωρίς να κάνουν πάρτι,
• χωρίς καμία προσπάθεια διαφήμισης,
• φυσικά μόνο με ομαδικά μαθήματα με πολύ χαμηλή τιμή, πολύ συχνά βέβαια έμεναν φεσομένοι και με πολλά μαθήματα απλήρωτα.

Είναι γνωστό άλλωστε απο τα παλιά καλά χρόνια, των μεγάλων αλυσίδων, με τα ισόβια πακέτα ωρών, τα πληρωμένα με πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια, ότι οι περισσότερες σχολές, ούτε και τότε μπορούσαν να είναι απόλυτα νόμιμοι και ταυτόχρονα να αντέχουν τα έξοδα. Έτσι πολλές σχολές δεν έκοβαν αποδείξεις ή έκοβαν μικροποσά και οι δάσκαλοι σαν εργαζόμενοι ήταν αόρατοι, αφού πολλές σχολές δεν είχαν και δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση με το Ι.Κ.Α..

Τώρα ξαφνικά μέσα στην πείνα και τη απελπισία, όλα θα γίνουν ξαφνικά νόμιμα. Το μέτρο έχει στόχο τον φορολογούμενο μαθητή, αλλά μάλλον θα εξοντώσει τις σχολές χορού. Προσπάθεια να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή είχε γίνει και στο παρελθόν, με το θεωρημένο μαθητολόγιο, την κομμένη απόδειξη ανά μαθητή και τώρα τελευταία με την ανάρτηση τιμοκαταλόγου σε εμφανές σημείο. Όλα αυτά φυσικά χωρίς κανένα έλεγχο και πάντα εξ' αποστάσεως. Τώρα θα γίνουν όλα σωστά και νοικοκυρεμένα.

Ο μαθητής μπαίνοντας θα δίνει:

1ον. Το ΑΦΜ του.
2ον. Χρήματα για το μάθημα.

Εάν δεν διαθέτει αυτά τα δύο δεν θα κάνει μάθημα. Βερεσές τέλος, φιλικά τέλος, εκπαιδευτικές τάξεις, τέλος. Θα παίρνει την απόδειξή του και θα αρχίζει το μάθημα του. Ωραία όλα αυτά και τι θα γίνει με τους ντροπαλούς? Τι θα γίνει με αυτούς που ντρέπονται και δεν θέλουν να μάθουν όλοι ότι κάνουν μαθήματα χορού. Είμαστε και Έλληνες βλέπετε και πολλοί- δικαίωμά τους βέβαια- έχουν ένα θέμα στην αρχή με το θέμα του χορού και του ανδρισμού. Υπάρχουν φυσικά και κυρίες που δεν θέλουν τόση δημοσιότητα στο θέμα του χορού. Μην ξεχνάμε ότι κάποτε κάποιες σχολές χορού, βγάζουν και φήμη χρυσού κουφέτου. Εν πάση περιπτώσει σίγουρα κάποιοι δεν θέλουν να φαίνονται, δικαίωμά τους. Όχι! Τώρα όλα στη φόρα, αλλιώς μάθημα δεν γίνεται. Εγώ προσωπικά ήξερα πολλούς μαθητές, άντρες και γυναίκες που έκαναν μαθήματα χωρίς να το λένε στο ταίρι τους και όχι απαραίτητα με πονηρό σκοπό. Τώρα τι θα γίνει που το ταίρι τους θα μαθαίνει το μεγάλο τους μυστικό, διαβάζοντας το εκκαθαριστικό τους.

Όλοι θυμόμαστε την πολύ γνωστή ταινία «Shall we dance», με τον Richard Gere και την Jennifer Lopez. Έκανε μαθήματα σε σχολή χορού ο ωραίος φοροφυγάς, κρυφά από την γυναίκα του και ήταν και λογιστής στο επάγγελμα νομίζω.

Θυμάστε αλήθεια πόσες φορές έχετε πάρει «σωστή απόδειξη» από τον λογιστή σας? Από τον Δικηγόρο σας? από τον Γιατρό σας? τον...τον...τον. Όταν δύο άνθρωποι είναι μόνοι τους σε ένα γραφείο και συμφωνούν, ότι θέλουν δεν θα γράψουν.

Μάλλον πρέπει να βρεθούν άλλο τρόποι. Πάνω από τους τρόπους είναι η νοοτροπία που δεν θα αλλάξει ποτέ, εάν δεν μας πείσουν οι πολιτικοί μας ότι θέλουν να πατάξουν πλήρως και δικαίως την φοροδιαφυγή. Δυστυχώς αυτό δεν θα γίνει ποτέ, όταν οι λίστες με τα εκατομμύρια ξεχνιούνται στα συρτάρια δύο τρία χρόνια, μέχρι και ο τελευταίος της λίστας, να καλύψει τα ίχνη του και να εξαφανίσει για τα καλά τα χρήματά του.

Η πρόεδρος του (ΣΙΣΧΕ) Σωματείο Ιδιοκτητών χορού Ελλάδας, κυρία Ελένη Μπουρτζίκου δήλωσε: «Ίσως το μέτρο περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Προσωπικά συμφωνώ με το μέτρο». Πρόεδρε μήπως ζείτε σε άλλη χώρα?

Εάν κάποιος θέλει να κρύψει ποσά, θα τα κρύψει, δεν θα τον εμποδίσει το ΑΦΜ του πελάτη του, ούτε η ετήσια κατάσταση που θα υποβάλει. Ο συνηθισμένος πελάτης μάλλον θα χαρεί περισσότερο εάν η απόδειξή του θα γράφει μικρότερο από αυτό που πληρώνει ποσό, για να μην πούμε ότι τελικά, όσοι σχολάρχες είναι σχολαστικοί στο ακριβές ποσό, θα χάσουν πολύ γρήγορα τους μαθητές τους.

Το χειρότερο είναι πως βήμα- βήμα, μέτρο -μέτρο ο προσωπικός μας χώρος μειώνεται, η ελευθερίες μας μία- μία χάνονται. Σε λίγο κανείς δεν θα μπορεί να κάνει κάτι, να αγοράσει κάτι, να ταξιδέψει κάπου, να μετακινηθεί έστω, όλα θα καταγράφονται, όλα θα καταμετρώνται. Η ζωή μας θα είναι απόλυτα ελεγχόμενη.

Το επόμενο βήμα άραγε ποιο θα είναι? Είδος πολυτελείας, αφού είναι ο χορός, η γυμναστική, η μουσική και οι πολεμικές τέχνες, σίγουρα είναι και το σεξ. Το να μπουν ταμειακές μηχανές εκεί που προσφέρεται έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, μάλλον δεν θα είναι αρκετό για να υπάρχει καθαρή εικόνα των φορολογουμένων πελατών- όπως αυτή που θα τους παρέχουν οι σχολές χορού, τα ωδεία κλπ.. Θα είναι λοιπόν απαραίτητη και η σχετική ετήσια κατάσταση με τα ΑΦΜ των πελατών, με την συχνότητα και το τελικό ποσό που ξόδεψε ο καθένας τους εκεί.

Μπαίνοντας ο πελάτης εκτός από τα χρήματα μπροστά όπως συνηθίζεται, θα δίνει και το εκκαθαριστικό του, για την πιστοποίηση του σωστού ΑΦΜ και των υπολοίπων στοιχείων του. Πολύ αστείο είναι αλλά μην βιασθείτε να γελάσετε, κανείς μας δεν ξέρει τι τον περιμένει ακόμα δυστυχώς.

Τα τελευταία χρόνια εκεί που λέμε ότι τα έχουμε δει όλα, στην συνέχεια βλέπουμε ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

Για τους δύσπιστους πιο κάτω υπάρχει ολόκληρη η σχετική εγκύκλιος, με πιο έντονη γραφή αυτά που ενδιαφέρουν όσους ακόμα ασχολούνται με τον χορό.

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2013
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΠΟΛ 1011/21-1-2013
ΦΕΚ 227/Β/5-2-2013

ΘΕΜΑ: «Τροποποιήσεις των ΠΟΛ.1195/12.10.2012 Α.Υ.Ο. και ΠΟΛ.1077/26.3.2012 Α.Υ.Ο. αναφορικά με τα στοιχεία και τις προθεσμίες υποβολής αυτών στη Γ.Γ.Π.Σ.»

Έχοντας υπόψη:

α) Τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 8 του άρθρου 82 του Κ.Φ.Ε. όπως ισχύουν μετά τις τροποποιήσεις των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 17 του Ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α'), της παραγράφου 2 του άρθρου 21 του Ν.3943/2011 (ΦΕΚ 66Α΄) και της παραγράφου 3 του άρθρου 32 του Ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152Α΄).

β) Την ανάγκη διευκόλυνσης των διασταυρώσεων που διενεργεί το Υπουργείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την επίτευξη φορολογικής συμμόρφωσης.

γ) Την αριθ. 07927/19.09.2012 (Φ.Ε.Κ. 2574/Β/24.09.2012) απόφαση του Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών περί ανάθεσης αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Μαυραγάνη.

δ) Ότι από τις διατάξεις της, δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις της ΠΟΛ.1077/26.3.2012 Α.Υ.Ο.

1.1. «Άρθρο 3
Υποχρεώσεις των ιδιωτικών θεραπευτηρίων

Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών Κατάσταση με τα ακόλουθα στοιχεία:

α) ΑΦΜ ιατρού που εκτέλεσε την ιατρική πράξη,
β) ένδειξη έμμισθου (1) ή συνεργαζόμενου (2) ιατρού,
γ) ημερομηνία εκτελεσθείσης πράξης,
δ) κωδικό πράξης, σύμφωνα με την Κωδικοποίηση Νόσων - Διαγνώσεων (ICD-10)/ ιατρικών πράξεων. Εξαιρούνται οι ιατρικές πράξεις που αφορούν αποκλειστικά επισκέψεις για ιατρικές γνωματεύσεις.

Την ίδια υποχρέωση έχουν και όλα τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα συμπεριλαμβανομένων και των κέντρων πλαστικής χειρουργικής, καθώς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με εξαίρεση τους ιατρούς που παρέχουν με προσωπική εργασία τις ιατρικές υπηρεσίες και πράξεις τους είτε στις επιχειρήσεις στις οποίες είναι ιδιοκτήτες, είτε στα ιατρεία τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες.»

1.2. «Άρθρο 15

Έναρξη ισχύος

15.1. Η παρούσα ισχύει για τα στοιχεία της χρήσης 2011 και εφεξής, εκτός των στοιχείων των περιπτώσεων των άρθρων 2 και 10 της παρούσης, τα οποία δύναται να αφορούν χρήσεις από το 2010 και εφεξής.

15.2. Η πρώτη αποστολή αρχείων των στοιχείων των άρθρων 3 έως και 10 θα γίνει έως και την 20-02-2013. Ειδικά για τα στοιχεία του άρθρου 10, η αποστολή αυτή θα αφορά τα έτη 2010 έως και 2011, ενώ για τα στοιχεία των άρθρων 3 έως και 9 θα αφορά μόνο το έτος 2011».

Άρθρο 2

Τροποποιήσεις της ΠΟΛ.1195/12.10.2012 Α.Υ.Ο.

2.1. «Άρθρο 3
Υποχρεώσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων

3.1. Τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια, καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, που εμπίπτουν στην περίπτωση δ' της παρ.1 του άρθρου 16 του Ν.2238/1994, όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν.3842/2010 (Φ.Ε.Κ. 58 Α'), διαβιβάζουν στη Γ.Γ.Π.Σ. του Υπουργείου Οικονομικών κατάσταση καταβληθέντων διδάκτρων και πληρωμών για πρόσθετες παροχές ανά ημερολογιακό έτος.

3.2. Τα στοιχεία που διαβιβάζονται είναι τα ακόλουθα:
α) ΑΦΜ υπόχρεου προς καταβολή. Για την εφαρμογή της παρούσης ως υπόχρεος θεωρείται ο γονέας ή ο κηδεμόνας ή τρίτο πρόσωπο που καταβάλει σταθερά τα δίδακτρα σε όλη τη διάρκεια του έτους.
β) Ονοματεπώνυμο υπόχρεου, εφόσον δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το ΑΦΜ αυτού έως την ημερομηνία υπογραφής της παρούσης.
γ) Ποσό καταβληθέντων διδάκτρων και ποσό αμοιβών για τυχόν πρόσθετες παροχές (εξέταστρα, μεταφορικά, διατροφή, αθλοπαιδιές, ιδιαίτερα μαθήματα,
κ.λ.π.).

3.3. Τις παραπάνω υποχρεώσεις της παραγράφου 3.2. και σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 48, της περ. γ' της παρ.4 του άρθρου 9 και των παραγράφων 2 και 8 του άρθρου 82 του Ν.2238/1994, έχουν και όλα τα λοιπά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κάθε βαθμίδας που λειτουργούν νόμιμα στη χώρα (Πανεπιστήμια, Κολλέγια, Παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων, Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών, ιδιαιτέρων μαθημάτων, εισαγωγικών εξετάσεων και πιστοποιήσεων γενικά, Ιδιωτικά ΙΕΚ, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, Ινστιτούτα, επαγγελματικές και τεχνικές σχολές, σχολές οδήγησης, ωδεία και μουσικές σχολές, σχολές χορού, πολεμικών τεχνών και γυμναστήρια)».

2.2. «Άρθρο 7

Έναρξη ισχύος

7.1. Η παρούσα, αναφορικά με το άρθρο 3 αυτής, ισχύει για τα στοιχεία της χρήσης 2011 και εφεξής.

7.2. Η πρώτη αποστολή αρχείων των στοιχείων του άρθρου 3 θα γίνει έως και την 20-2-2013».

Άρθρο 3

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ