Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Όλα είναι χορός. Χορευτές ή επιχειρηματίες?

Δεν είναι καθόλου απίθανο να ακούσετε από τον επικεφαλής μιας τάξης Zumba ή από την γραμματέα στην υποδοχή του γυμναστηρίου ή της σχολής χορού, να σας καλωσορίζουν με τα παρακάτω πολύ ενθαρρυντικά λόγια:

"Στο τμήμα σας θα μάθετε χορευτικές κινήσεις που θα δείτε και στο "dancing with the stars". Θα μάθετε και εσείς πολύ γρήγορα να γυμνάζεστε χορεύοντας Salsa, Mambo, Merengue, cha cha cha",  "Στο τμήμα μας θα γυμνασθείτε χορεύοντας και διασκεδάζοντας ελεύθερα. Στο τμήμα δεν υπάρχουν οι κανόνες και το ενοχλητικό μέτρημα που υπάρχει σε άλλα είδη χορού".

Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά έχουν τόση σχέση με την πραγματικότητα, όση έχει και ο επικεφαλής του τμήματος με τον χορό και στις περισσότερες περιπτώσεις και με την γυμναστική.

Εάν ο επικεφαλής του τμήματος, που συνήθως αποκαλείται «δάσκαλος χορού» Zumba, διεθνώς «Zumba dance instructor" ήταν εκπαιδευμένος διπλωματούχος γυμναστής που γνώριζε πολύ καλά και τους χορούς Ballroom, όλα θα ήταν ίσως λίγο καλύτερα. Κάποιον τρόπο θα εύρισκε να τα παντρέψει στο τμήμα του τον χορό με την γυμναστική.

Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτός που «διδάσκει» Zumba δεν είναι ούτε γυμναστής, ούτε δάσκαλος χορού. Είναι κάποιος που ξεκινώντας να ασχολείται για λίγο καιρό με αυτό το είδος αεροβικής γυμναστικής, βλέποντας τελικά ότι δεν χρειάζεται να είσαι γνώστης του χορού ή της γυμναστικής για να το κάνει, αποφάσισε να γίνει και «δάσκαλος» Zumba και γιατί όχι και αργότερα επιχειρηματίας. Το ίδιο είχε κάνει και ο εφευρέτης της Zumba Alberto "Beto" Perez το 2001, μόνο που εκείνος ήταν γυμναστής και είχε πολύ μεγάλη σχέση με τους Latin χορούς.

Οι δάσκαλοι της Zumba αυξάνονται και πληθύνονται, τμήματα θα βρείτε παντού ακόμα και στα πολιτιστικά κέντρα των Δήμων, ακόμα και στα...ΚΑΠΗ.

Ο χορός στη Ελλάδα τελευταία, σίγουρα δεν ήταν και στα καλύτερά του. Για κοινωνικούς χορούς δεν το συζητάμε, μόνο...υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία δεν έχει γίνει ακόμα! Το αστείο είναι ότι ακόμα και τους Ελληνικούς χορούς τους έχουμε βάλει στην άκρη εδώ και πολλά χρόνια. Μπορεί κάποιος πηγαίνοντας σε μια μεγάλη πίστα να βλέπει 3000 άτομα να προσπαθούν να μείνουν όρθια χορεύοντας «αρκουδιάρικα» τους λαϊκούς μας χορούς και κανένα να μην χορεύει έστω υποφερτά σωστά κάποιο χορό.

Ο αθλητικός χορός είναι κάτι εντελώς άγνωστο στον κόσμο, απλώς δεν υπάρχει αθλητικός χορός στην Ελλάδα. Οι νέοι που θα έπρεπε να ασχοληθούν με αυτόν, έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα. Τα επόμενα χρόνια ακόμα και στους γάμους, στα πανηγύρια και στα Μπουζούκια και στα πάρτι, ο κόσμος θα χορεύει τον μοναδικό χορό που γνωρίζει, θα χορεύει Zumba. Κάθε σοβαρή σχολή χορού κλασικού, μοντέρνου, Ballroom ή αθλητικού χορού για να υπάρχει θα έχει σαν «κράχτη», το τμήμα που θα «διδάσκεται» Zumba. Δηλαδή θα διδάσκει χορό χωρίς καμία τεχνική, κάτι σαν ακατάστατη γυμναστική με μουσική. Ακούγεται άσχημο, αλλά είναι πραγματικότητα.  Οι καλύτεροι χορευτές αφήνουν την τέχνη τους στην άκρη, για να γίνουν επιχειρηματίες.

Όλα δείχνουν ότι και φέτος τα τμήματα της Ζumba θα γεμίσουν στις σχολές χορού και στα γυμναστήρια, άλλωστε εμφανίστηκε και ή Batuka (Batuka fitness), γυμναστική με προέλευση Βραζιλιάνικη (Batukada). Γυμναστική με latin μουσική και αυτή, σε πιο βραζιλιάνικο στυλ. Θα μάθουμε πολύ σύντομα εάν και η Batuka θα γίνει μόδα, αλλά και πόσο θα κρατήσει.

Σε κάποια χορευτική εκδήλωση, ενώ όλα πήγαιναν θαυμάσια και η πίστα ήταν συνέχεια γεμάτη από ζευγάρια που χόρευαν όλους τους χορούς Ballroom, ξαφνικά αλλάζει η μουσική, βγαίνει μια πολύ αποκαλυπτική παρουσία που γνώριζε την διαδικασία της Zumba μπροστά και αρχίζει η γυμναστική. Όπως ήταν φυσικό οι περισσότεροι παριστάμενοι έκατσαν κάτω ή αποχώρησαν, αρκετές κυρίες και δεσποινίδες ακολούθησαν την δασκάλα, στις αισθησιακές ομολογουμένως κινήσεις της προσπαθώντας να την φθάσουν σε χάρη και μπρίο. Ακολούθησαν για λίγο και ένας δύο ξεθαρρεμένοι άντρες, αλλά για πολύ λίγο, μάλλον δεν άντεχαν την σεξουαλικότητα της γυμναστικής- χορού. Περιμένοντας να τελειώσει η διαδικασία ή την εξέλιξη της χορευτικής εκδήλωσης, κάποιος κύριος ακούστηκε να λέει κάτι που εκείνη την στιγμή φάνηκε πολύ σωστό για όσους περίμεναν: «Zumba είναι, θα...περάσει!»

To να κάνεις γυμναστική κάνοντας κινήσεις που μοιάζουν με τις κινήσεις κάποιων χορών, ακούγοντας την αντίστοιχη μουσική είναι πολύ καλό, πολύ ωφέλιμο και ταυτόχρονα πολύ διασκεδαστικό.

Το να πιστεύεις ότι κάνοντας Zumba, χορεύεις ή μαθαίνεις χορό, είναι σαν να πιστεύεις ότι επειδή παίζεις με τους φίλους σου ξύλο- ρακέτες στη παραλία είσαι και τέλειος τενίστας.

Εάν οι σχολές χορού περιόριζαν το αντικείμενο τους σε αυτό που ο ιδιοκτήτης έχει εκπαιδευθεί και γνωρίζει να το διδάσκει καλύτερα, όλα θα ήταν πιο σωστά. Δυστυχώς στην πατρίδα μας μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Οι περισσότερες σχολές χορού, εκτός από το βασικό τους είδος χορού, ασχολούνται και παρέχουν σχεδόν τα πάντα φθάνοντας στην Yoga, το Pilates, ακόμα και τις πολεμικές τέχνες.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έλεγαν: «Πενία τέχνας κατεργάζεται». Επιχειρηματικά οι σχολές χορού (ευτυχώς όχι όλες), σήμερα μοιάζουν με τα καταστήματα φαγητού που πουλάνε σουβλάκια, γύρο, πίτσες, Κινέζικο, λουκουμάδες, κρέπες και sushi. Ας όψεται η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Με την ελπίδα ότι και η Zumba και ότι άλλο παρόμοιο ακολουθήσει, θα είναι μια μόδα που θα κρατήσει για λίγο και θα περάσει, με την πίστη ότι οι χορευτές ανεξάρτητα με το τι κάνουν για να έχουν δουλειά ή για να κρατήσουν ανοιχτή την σχολή τους, θα συνεχίσουν να δουλεύουν, θα συνεχίσουν να δημιουργούν, θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται, για την πρόοδο την δική τους και του χορού...Ζumba είναι θα περάσει!

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr  
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.