Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Γράμμα απο μια δασκάλα χορού. Έλλη (12/2009)

Tο γράμμα από την Έλλη, το έλαβα σαν E-mail τον Δεκέμβριο του 2009. Δυστυχώς όσος καιρός και να περάσει το θέμα του θα είναι πολύ επίκαιρο.

Αφορμή για να σας γράψω έγινε η δημοσίευση στην ιστοσελίδα σας του κειμένου «ο όμορφος κόσμος του χορού».

Η αλήθεια είναι πως όταν κανείς τα πρώτα σου βήματα όλα σου φαίνονται τόσο όμορφα.

Βλέπεις τους δάσκαλους σου να χορεύουν κι ονειρεύεσαι να γίνεις σαν κι αυτούς. με τον καιρό διαπιστώνεις ότι ο χορός είναι από τα πιο ευεργετικά για την υγειά χόμπι και τελικά αποφασίζεις να ασχοληθείς επαγγελματικά μιας και η σχολή χορού που είσαι σου δίνει ώθηση.

Ξεκινάς το επαγγελματικό πρόγραμμα, σκάς τα ωραία σου λεφτά κι αρχίζουν τα μαθήματα.

Χαίρεσαι ιδιαίτερα που θα διδαχτείς από τους «πρωταθλητές Ελλάδας». Έρχεται η εποχή για τις εξετάσεις και σου ανακοινώνει η σχολή πως η εξετάστρια θα είναι από την Αμερική. έρχεται η εξετάστρια και διαπιστώνεις ότι είναι μια «αμερικανίδα από την πλατειά Αμερικής». Παίρνεις και το δίπλωμα σου και διαπιστώνεις ότι δεν ανήκει σε κάποιο διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό αλλά είναι δίπλωμα της ίδιας σου της σχολής με υπογραφή της «αμερικανίδας», του δάσκαλου που σε δίδασκε και του μη εξουσιοδοτημένου συλλόγου για εξετάσεις χορού.

Το αποτέλεσμα ήταν να φύγω από τη συγκεκριμένη σχολή και δυστυχώς επειδή πήγαινα παλαιοτέρα σε μια καλή σχολή μπαλέτου δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιες απατές. Εκτός απο όλα αυτά, για να σου κόψουν μια απόδειξη ... γινόταν θέμα και σου κρατούσαν μούτρα.

Αφού την πάτησα μια φορά άρχισα να ψάχνω για άλλη σχολή χορού με μια κρυφή ελπίδα ότι δεν μπορεί κάπου θα υπάρχουν καλύτερα.

Τελικά βρήκα μια σχολή πάλι με «πρωταθλητές Ελλάδας» που ήταν εμφανώς καλύτεροι πρωταθλητές Ελλάδας από τους προηγούμενου (πόσους πρωταθλητές χορού έχουμε άραγε; αφού είμαστε τόσο μεγάλοι και τρανοί πως και δεν ακουγόμαστε στο εξωτερικό;).

Στην αρχή ήθελα ένα ερασιτεχνικό πρόγραμμα αλλά τελικά με έπεισαν για επαγγελματικό (αφού μου επιβεβαίωσαν το βηματολόγιο και αφού είχα στοιχεία ότι ο εξεταστής θα ήταν όντως αμερικανός από κάποια πολιτεία της Αμερικής.

Ξεκίνησαν λοιπόν τα μαθήματα. στην αρχή κι εδώ ήμουν πολύ ευχαριστημένη.

Τα χρήματα που έδινα ήταν περισσότερα αλλά ένοιωθα ότι έπιαναν τόπο. Περάσανε 2 χρόνια με ατελείωτες ώρες εξάσκησης. Είχα διακρίνει και κάποια στοιχεία κοροϊδίας αλλά έκανα πως δεν τα έβλεπα γιατί λάτρευα το χορό.

Για παράδειγμα οι δάσκαλοι είχαν αναλυτικά βηματολόγια στη διάθεση τους και έλεγαν ότι μπορούν να σου πουλήσουν φωτοτυπίες των βημάτων με 100 ευρό. Επειδή όμως με μια άλλη κοπέλα το είχαμε ψάξει στο ιντερνετ διαπιστώσαμε ότι μπορούσες να τα αγοράσεις από την Αμερική σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Τέλος πάντων, ήρθε η εποχή για τις εξετάσεις. η όλη εμπειρία ήταν πολύ ωραία και δεν είχε καμία σχέση με την προηγούμενη που είχα.

Πέρασα με καλό βαθμό και ήρθε στη συνεχεία η πρόταση από τη σχολή χορού.

Μου έλεγαν θα είσαι πολύ καλή δασκάλα, θα σου κολλάμε ένσημα, θα έχεις σταθερό μηνιαίο μισθό, θα σου βρούμε παρτενέρ κλπ. το αποτέλεσμα: απατή. Συνειδητοποίησα ότι άδικα έχανα το χρόνο μου όλα αυτά τα χρόνια (πάνω από 5 χρόνια).

Ξεκίνησαν να μου δίνουν ένα μικρό μηνιαίο μισθό τους δυο πρώτους μήνες χωρίς όμως ένσημα.

Βλέποντας εγώ αυτή τη συμπεριφορά έδειξα τη δυσαρέσκεια μου κι εφόσον δεν με σεβάστηκαν σταμάτησα να τους σέβομαι κι εγώ.

Με τον καιρό ο μηνιαίος μισθός έγινε ωρομίσθιο που σημαίνει 5 εύρο την ώρα τα οποία τα έπαιρνες αν και μόνο αν σου τύχαινε κάποιο ιδιωτικό μάθημα. πέρα από αυτό οι δάσκαλοι «υπάλληλοι» (δούλοι θα έλεγα εγώ) - εκτός από τους «πρωταθλητές Ελλάδος» - ήταν υποχρεωμένοι να καθαρίζουν τις τουαλέτες, να πλένουν τα ποτήρια των πάρτι, να αγοράζουν τσιγάρα στον ιδιοκτήτη χωρίς να πληρώνονται ... μέχρι που έχασα την υπομονή μου.

Επειδή τόλμησα και μίλησα από καλή δασκάλα έγινα η χειρότερη, μου φέρονταν ειρωνικά και χωρίς σεβασμό.

Κατά τα αλλά είχαν την απαίτηση να τους φέρεσαι σαν θεούς και να φιλάς τις κατ.... ποδιές τους. Είμαστε οι καλύτεροι έλεγαν και πρέπει να μας σέβεστε (όσα ψέματα κι αν λέμε).

Βέβαια η δουλεία δεν είναι ντροπή. Δόξα τω θεό που τελείωσα ένα πανεπιστήμιο και βρήκα μια σοβαρή δουλεία σε εταιρεία ως υπάλληλος γραφείου.

Εδώ δεν με υποχρεώνουν να καθαρίζω αλλά λόγω του ότι μου συμπεριφέρονται καλά και με πληρώνουν με όλα τα νόμιμα μέσα δεν με πειράζει να πλύνω κανά ποτηράκι στην κουζίνα της εταιρείας, να συγυρίσω λίγο το χώρο κι ότι άλλο χρειαστεί. Δεν μου επιβάλουν να το κάνω αλλά επειδή βλέπω μεγάλο σεβασμό προς τον υπάλληλο μου δημιουργείται το φιλότιμο να προσφέρω όσα πιο πολλά μπορώ. Καμία δουλεία δεν είναι ντροπή. Απλά με σέβονται και τους σέβομαι.

Απορώ δηλαδή πως με το χορό που είναι μια ευγενική έκφραση συναισθημάτων πως βγαίνει όλη αυτή η χυδαιότητα.

Όσον αφορά όμως το χορό τον έχω σιχαθεί.

Ούτε τη μουσική των ballroom χορών δεν έχω όρεξη να ακούω μιας κι έχω ξενερώσει απίστευτα. Μου έρχονται όλες οι άσχημες στιγμές που έζησα. από τη μια λέω ευτυχώς που τα έζησα κι μου έγιναν μάθημα για την περαιτέρω ζωή μου αλλά κι από την άλλη, τι κρίμα για τα χαμένα χρόνια.

Δυστυχώς η κατάσταση με τις σχολές χορού δεν ελέγχεται. οποίος θέλει ανοίγει σχολή χορού χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές και λειτουργούν την επιχείρηση με παρανομίες διαδικασίες.

Συνιστώ σε άλλα άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν να προσέχουν χωρίς να τους αποτρέπω να ξεκινήσουν.
Πιστεύω πως ο χορός ειναι το καλύτερο χόμπι κι αν εγω ασχολούμουν μονο σαν χόμπι κι οχι επαγγελματικά πιστεύω πως δεν θα είχα διακόψει.

Μετά από αυτά τώρα και με χωρίς χορό, περνάω πολύ πιο καλά και μακριά απο «τον όμορφο κόσμο του χορού»

Χαίρομαι που βγάλατε κάποιες αλήθειες στην ιστοσελίδα σας κι εύχομαι να είστε πάντα επαγγελματίας και τίμιος.

Εκτιμώ ιδιαίτερα την ειλικρίνεια σας. Με αυτά που πέρασα πλέον πιστεύω πως ξέρω να κρίνω καλύτερα.
Κρίμα που μένω μακριά σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Έλλη

υ.γ. Δεν θα ειχα πρόβλημα να δημοσιεύσετε την παραπάνω ιστορία.

Έλλη σε ευχαριστούμε πολύ. Μακάρι όλοι να μπορούσαν να κάνουν το ίδιο με εσένα, με ονόματα και διευθύνσεις, όλα θα ήταν καλύτερο.

Το γράμμα πρέπει να το διαβάσουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον χορο στην Ελλάδα. Θα πρέπει να το διαβάζουν κάθε μέρα οι ιδιοκτήτες, οι πρωταθλητές και οι καθηγητές των σχολών πριν ανοιξουν την σχολή τους. 

Κάνουμε μιά  ευχή και  διατηρούμε μιά ελπίδα οτι  κάποιος  σχετικός (?) φορέας, θα του ρίξει μια μάτια.
Έλλη πολλά μπράβο για το θάρρος σου. Μην αφήνεις τον χορό. Δεν χρειάζεται να κάνεις πολλά, άκου μουσική, αυτή θα σε ξαναφέρει πίσω σε αυτόν. Ξέχνα οτι έγινε.

Σε ευχαριστούμε για την τιμή, να είσαι παντα καλα.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail:
info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.