Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Σχολές χορού στην Αθήνα και τα προβλήματα λειτουργίας τους.


Οι επαγγελματίες χορευτές, οι αθλητές χορού, οι καλοί χορευτές γενικά γίνονται δάσκαλοι-δασκάλες χορού. Κάποιοι απο αυτούς με διπλώματα, εμπειρία και γνώση του χώρου αποφασίζουν να ανοίξουν μια σχολή Κοινωνικών χορών.
Έχοντας εμπειρία απο αυτά που έζησαν στις σχολές που έχουν εργασθεί και δεν τους άρεσαν καθόλου, αποφασίζουν να ανοίξουν μια σωστή σε όλα, σχολή χορού.

Δηλαδή:
Να πληρώνουν φόρους, να κόβουν αποδείξεις, να ασφαλίζουν τους δασκάλους, να μην εκμεταλλεύονται την άγνοια του κόσμου κάνοντας τέστ, αναλύσεις ικανοτήτων, ισόβια προγράμματα, δηλαδή όσα για χρόνια τους ζητούσαν οι σχολές που δούλευαν να κάνουν.
Να πληρώνονται μόνο για τις παροχές που έχουν προσφέρει, να έχουν ένα μόνο απολύτως φανερό για όλους τιμοκατάλογο, να μην κάνουν αθέμιτο ανταγωνισμό και όπου μπορούν να βοηθούν και τους συναδέλφους τους.
Γι αυτό τον ώραίο σκοπό νοικιάζουν ωραίο, μεγάλο και φυσικά με ακριβό ενοίκιο χώρο. Τον εξοπλίζουν για να μπορούν να παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες. Φτιάχνουν την τέλεια για τον μαθητή και τον εργαζόμενο δάσκαλο σχολή χορού.

Τελικός σκοπός τους να φτιάξουν και λειτουργούν την καλύτερη σε όλα τα επίπεδα σχολή, καλύτερη εκείνη την στιγμή να μην υπάρχει. Ν ανέβει το επίπεδο του χορού, οι ποιότητα των παροχών, οι συνθήκες, όλα να γίνουν καλύτερα για τους  επόμενους, ώστε μαθητές και δάσκαλοι να μην περάσουν, όλα όσα εκείνοι πέρασαν για να φθάσουν ως εκεί.
Όλα τα πιο πάνω όταν ανοίγεις μια επιχείρηση και θέλεις πολύ να επιτύχεις, είναι αυτονόητα σε άλλες χώρες, ίσως και στην δική μας αλλά σε άλλα επαγγέλματα.
Ας πούμε εαν άνοιγαν ένα καφέ, ένα Εστιατόριο, ένα κομμωτήριο ή μια άλλου είδους σχολή.

Για να είναι όλα σωστά και τυπικά αρχίζουν απο την Εφορία. Εκεί είναι ολα καλά, αρκεί να τους φέρνεις έσοδα, Φ.Π.Α. και όλα καλά ας είσαι και αλμπάνης, άσχετος, χωρίς δίπλωμα και μπορεί και να  κουτσάνεις τους μαθητές σου κλπ.

Στην συνέχεια πάνε για τα τυπικά για την έκδοση της άδεια λειτουργίας που όλα τα καταστήματα πρέπει να έχουν για να ελένχονται. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, τέτοια κατηγορία, τετοια παροχή υπηρεσιών, τέτοια εκπαίδευση. Σχολή μπαλέτου κλασικού χορού δηλαδή υπάρχει, γυμναστήριο, υπάρχει, για  σχολή κοινωνικών χορών άδεια λειτουργίας, δεν υπάρχει. Κανένα Υπουργείο, καμία Νομαρχία κανένας φορέας δεν γνωρίζει τίποτα για το είδος. Φυσικά κανένας δεν μπορεί να τους δώσει άδεια λειτουργίας σχολής χορού, κανένας δεν τους λέει κάποιες προδιαγραφές. Όσο και εαν ρωτάνε όλους τους σχετικούς φορείς εαν πρόκειται ή είναι στο στάδιο της μελέτης κάποιος νόμος, κάποιες προδιαγραφές για να μην αιφνιδιασθεί αργότερα, για κάτι που δεν πρόβλεψε παρά τις καλές του προθέσεις. Τίποτα. Μα όλες αυτές οι σχολές πως λειτουργούν. Η απάντηση σιωπή, δηλαδή χωρίς άδεια λειτουργίας, παράνομα.

Παρ οτι δεν τους αρέσει η ιδέα, να είναι ξεκρέμαστα όλα. Θέλοντας να δουλέψουν και να προσφέρουν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα απο τον καθένα... το ξεκινούν.

Στο δρόμο όμως τους περιμένουν πολλά προβλήματα εκτός απο την άδεια:

1. Διάκριση, αδικία και αθέμιτος ανταγωνισμός. Οι σχολές μπαλέτου μπορούν να εκδίδουν κατέχουν, άδεια λειτουργίας.

2. Οι σχολές μπαλέτου δεν αποδίδουν ΦΠΑ, γιατί θεωρούνται οι μόνες που παρέχουν εκπαίδευση (ερασιτεχνική ή επαγγελματική. Οι άλλες σχολές είναι για χόμπυ, διασκέδαση. Πεντακόσιες σχολές χορού στην Ελλάδα που πολλές αυτές μπορουν και διδάσκουν σε επαγγελαμτικό επίπεδο και να δίνουν διπλώματα αναγνωρισμένα σε όλες τις χώρες του κόσμου, εκτός απο την δική μας, προσφέρουν μόνο χόμπυ και διασκέδαση. 

3. Όσο καιρό εργάσθηκαν οι ίδιοι σε διάφορες σχολές Μπαλέτου σαν έκτακτοι συνεργάτες διδάσκοντας Latin (δεν μιλάμε για ένσημα, δώρα κλπ και ας ήταν όλο τον χρόνο, κάθε χρόνο και για πολλά χρόνια), Argentino Tango, ή Λαϊκούς Παραδοσιακούς χορούς όχι μπαλέτο... μάθημα χόμπυ δηλαδή, οι εργοδότες τους σχολές μπαλέτου δεν απέδιδαν ΦΠΑ, ενώ οι δικές τους σχολές "χόμπυ" πρέπει πάντα να αποδίδουν ΦΠΑ 23%.

4. Φυσικά (σωστά) δεν μπορούν οι ίδιοι να διδάξουν μπαλέτο, απαγορεύεται. Ακόμα και εαν χρησιμοποιηθεί γι αυτό τον σκοπό, διπλωματούχος δάσκαλος μπαλέτου. Να πούμε βέβαια οτι κανένας φορέας δεν έχει πρόβλημα με αυτό. Δηλαδή το να διδάξει κάποια σχολή κοινωνικού χορού  μπαλέτο, όταν μάλιστα το μάθημα γίνει απο διπλωματούχο δάσκαλο, εφ όσον κόβεται απόδειξη και με ΦΠΑ. Μόνο ο ΣΙΣΧΕ (Σύλλογος Ιδιοκτητών σχολών Μπαλέτου)  που θα σε κυνηγήσει ή θα σε δώσει όπου μπορεί, εαν μπορεί. Τελευταία κάποια Ι.Ε.Κ. διδάσκουν μια χαρά μπαλέτο τάζοντας και διπλώματα, αλλά εκεί ο ΣΙΣΧΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Για τους χορόύς  ballroom που διδάσκουν οι σχολές του ΣΙΣΧΕ, ούτε λόγος. Αθέμιτος ανταγωνισμός, αδικία, εκμετάλλευση, απάτη.

5. Υπάρχει όμως λύση για τους έξυπνους επιχειρηματίες. Ποιός άλλος δεν πληρώνει ΦΠΑ. Μα οι σύλλογοι φυσικά. Αφού δεν σου ζητάνε άδεια και προδιαγραφές για την σχολή, θα σου ζητήσουν για τον σύλλογο. Τι λές τώρα. ούτε απόδειξη, ούτε ΦΠΑ, μια...Συνδρομή μέλους, αθλητού τον μήνα και το "χόμπυ" έγινε άθλημα. Ολοι κάνουν Αθλητικό χορό.Παπούδες, γιαγιάδες, Νύφες, Γαμπροί και κουμπάροι όλοι είναιΑθλητές. Υπάρχουν ακόμα και Αλυσίδες (Franchise) που  ήταν είναι και το ένα ή το άλλο. Σχολή και Σύλλογος μαζί συνεργάζονται, συστεγάζονται παντού. Σε σπίτια, σε γραφεία, σε γυμναστήρια ακόμα και σε υπόγεια. Με δίπλωμα ή χωρίς, με Ελληνική Εθνικότητα ή αλλοδαπούς (πολλοί  σύλογοι ανήκουν  σε ξένους που δηλώνουν σε πρωταθήτές, βρέθηκαν για λίγο εδώ και έμειναν), όλα γίνονται και λειτουργούν μια χαρά και χωρίς έξοδα και εφορίες, ΦΠΑ και ΙΚΑ και άλλα τέτοια ενοχλητικά.

6. Τα γυμναστήρια βρίσκουν όμως την καλύτερη λύση, έχοντας τις γνώσεις, την οργάνωση και τις άμυνες τους ΤΕΛΕΙΕΣ. Γιατί να μην προσφέρουν και Κοινωνικό χορό. Ετσι λοιπόν  αφού κάνει ο πελάτης τα POWER AEROBIC , το ΚΑΡΑΤΕ του και 125 lbrs πάγκο, μέσα στον ιδρώτα. Θα περάσει και μια ώρα στο...BALLROOM του GYM εκεί ο φυσικά...διπλωματούχος δάσκαλος (!) θα του μάθει μαζί με την κυρία με το ταγιεράκι και την γοβα, που ήλθε για το  κομμωτήριο και τα νύχια της, όλα τα μυστικά των κοινωνικών χορών. Ποιός θα στεναχωρηθεί η τράπεζα που εισπράτει της δόσεις απο το τριετές συμβόλαιο του γυμναζόμενου, τα ΤΕΦΑΑ, το ΣΙΣΧΕ ή η Γ.Γ. Αθλητισμού? Και ποιός θα τους ενοχλήσει οι...Ομοσπονδίες Αθλητικού χορού?

7. Ο δήμος της Περιοχής βρίσκει την λύση. Αφου δεν δείνει καμία άδεια σε σχολή-ποτέ, μετά κάνει το... καλύτερο. Λειτουργεί εκείνος σχολές χορού. Κάθε Δήμος και μια (?) σχολή χορού λοιπόν. Οχι δωρεάν φυσικά, με δασκάλους χωρίς κανένα δίπλωμα (με διαδικασίες γνωστών και φίλων), κάνει μαθήματα χορού για όλους, ακόμα και εβδομαδιαία Πάρτυ κάνει σε club και καφετέριες. Πάντα με πληρωμή, φυσικά φθηνότερα και πολύ ανταγωνιστικά και φυσικά χωρίς να αποδίδει ποτέ ΦΠΑ. Για ποιότητα παροχή υπηρεσιών και επίπεδο μαθημάτων ούτε λόγος βέβαια. Η ζημιά στις σχολές που πληρώνουν, φόρους, ΙΚΑ, ΦΠΑ,
ΤΕΒΕ και έχουν τεράστια έξοδα, ειναι Ανυπολόγιστη. Ο Δήμος ούτε ενοίκιο δεν πήρώνει, τα άλλα έξοδα εαν υπάρχουν, τα πληρώνουν οι Δημότες του με τα τέλη.

8. Φυσικά όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και σε αυτό υπάρχουν και πλανόδοι δάσκαλοι. Στο σπίτι στους, λοιπόν ή σε κάποιο αλλο πρόχειρο χώρο παραδίδουν μαθήματα χορού, κάποιοι απο αυτούς
δίνουν...διπλώματα επαγγελματικά, ζεστά σπιτικά χειροποίητα για όλους τους χορούς. Κάποιοι κάνουν και πάρτυ στην "ζούλα", δηλαδή σε "αλλουνού πάρτυ". Τους πάνε μέχρι να τους πάρουν χαμπάρι σε πάρτυ σχολών που δηλώνουν στους μαθητές τους οτι είναι συνεργάτες. Δεν ρωτάει κανείς, για αποδείξεις φόρους κλπ, αυτά είναι για τα κορόϊδα που έχουν και άλλα έξοδα. (η καλύτερη περίπτωση κερδοφόρας σχολής χορού είναι αυτή)

9. Μετά τις πιτσαρίες, το ξεκίνησαν οι...φυσιοθεραπευτές,(μασάζ) το συνέχισαν οι γυμναστές( persona trainer), Τώρα έρχονται και οι πλανόδιοι δάσκαλοι για μαθήματα χορού κατ οίκον.

10. Οι διάφοροι ξένοι επισκέπτες πρωταθλητές, διαφωτιστές, που αφού πληρωθούν και τα έξοδα μεταφοράς για να κάνουν τον κριτή στους αγώνες χορού. Αφού εισπράξουν το  καλοπληρωμένο αντίτιμο απο τους θεατές για το 5 λεπτο "show" στους αγώνες των μάου-μάου (εμείς είματσε αυτοί). Αφού μας κάνουν και πληρωθουν τα πάμφθηνα σεμινάρια τους. Μετά τους μένει η γλύκα  απο το μέλι και αφού μας πέρνουν είδηση τι κουλουβάχαντα είμαστε απο οργάνωση, μένουν λίγο παραπάνω. Ανοίγουν κάτι σαν πλανώδια σπιτική σχολή, μαζεύουν το χοντρό αφορολόγητο χρήμα και την κάνουν ευτυχισμένοι κια φορτωμένοι για την πατρίδα τους. Γέμισε ο κόσμος τέτοιες σχολές για κάθε είδους εξωτικούς χορούς. Έναρξη επαγγέλματος, αποδείξεις...τι?, ποιός ήλθε?

11. Στην προσπάθεια να αυξήσουν ή να κρατήσουν την πελατεία τους κάποια νυχτερινά μικρά η μεγάλα cafe-bar-club...προσλαμβάνουν ένα χορευτή-δάσκαλο ή ένα ζευγάρι και κάνει πρίν μάθημα χορού. Εκεί δεν τρώς ποτέ πόρτα και σε κερνάνε και σφινάκια.

12. Εικονομαθήματα, video-μαθήματα, τηλεφωνομαθήματα, μέσω Ίντερνετ. Γιατί όχι εδώ έχουν χάσει την πελατεία τους τα "καλά σπίτια" με το "090" και το "cybersex", οι σχολές χορού θα γλυτώσουν.

13.  Μαθήματα άνευ διδασκάλου. Βιβλία, κασσέτες, video, dvd, "You tube", τι την θέλεις την σχολή χορού, αφού μπορείς να το κάνεις και μόνος σου. Σε λίγο θα τα πουλάνε οι Σενεγαλέζοι στις Ταβέρνες. Οι πρώτοι που κυκλοφόρησαν πάντως τα dvd είχαν και σχολή χορού, franchise. Διαφήμιζαν την σχολή τους και τα μαθήματα χορού στην τηλεόραση, στην ίδια διαφήμιση. Μα γιατί  να έλθει στην σχολή σου, όταν του δείχνεις με λεπτομέριες πως θα μάθει να χορεύει μόνος του, αρκεί να φορέσει διαφορετικό χρώμα στις κάλτσες για να ξεχωρίζει τα πόδια του.

14. Κανένας δεν έμαθε πιο φθηνά να χορεύει, απο αυτόν που του δείχνει ο φίλος του ή η φίλη του. Τώρα τι του μαθαίνει και πως θα τον ξεπληρώσει είναι άλλη υπόθεση. Πάντως μαθήματα χορού κάνει και δεν θα πάει ποτέ σε σχολή χορού. Σε πάρτυ θα πηγαίνει. Άλλωστε οι περισσότεροι απο αυτούς τους δασκάλους-φίλους σε πάρτυ έμαθαν όσα ξέρουν.

Ξαναδιαβάζοντας το κείμενο κοιτάζοντας για ορθογραφικά κλπ, ειλικρινά τρόμαξα πάρα πολύ. Τελικά τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα.
Το συμπερασμα μην ανοίξετε σχολή κοινωνικών χορών.