Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις. 

Τα απαραίτητα στοιχεία για ένα τέλειο Ζεϊμπέκικο.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια, ξοδεύοντας πολύ χρόνο και αρκετά χρήματα, επιτέλους μάθατε να χορεύετε σωστά, όπως εσείς πιστεύετε και ο δάσκαλος σας το επιβεβαιώνει, τον αγαπημένο σας Ζεϊμπέκικο χορό.

Ο δάσκαλός σας παροτρύνει να χορέψετε μπροστά σε κοινό και εσείς νιώθετε αρκετά έμπειρος για να το δοκιμάσετε.

Να χορέψετε όπως ονειρευόσασταν μπροστά στους φίλους σας, σε μια συγκέντρωση με πολύ κόσμο και να αποσπάσετε όλα τα βλέμματα, τον ενθουσιασμό και το χειροκρότημα του κοινού αλλά και τον θαυμασμό των φίλων σας.

Πολύ λογικό είναι να έχετε κάποιο άγχος, όπως κάθε φορά που κάνετε για πρώτη φορά δημόσια κάτι δύσκολο.

Τρακ έχουν ακόμα και οι επαγγελματίες έμπειροι χορευτές, που μετά από πολλές πρόβες είναι έτοιμοι να χορέψουν στην πρεμιέρα μίας χορευτικής παράστασης.

Εκτός από τις χορευτικές σας γνώσεις και την προετοιμασία που έχετε κάνει, υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζετε. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για να φθάσετε με επιτυχία στον στόχο σας.

Είναι οι σημαντικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να προσέξετε πριν αποφασίσετε να πλησιάσετε καν στην πίστα και δεν έχουν σχέση με τις γνώσεις σας και την ικανότητά σας στον χορό.

1. Η καθαρότητα της μουσικής και ο ρυθμός.

Δεν υπάρχει άλλος χορός με τόσο μεγάλο και πολύπλοκο μουσικό μέτρο.

Αυτό το χαρακτηριστικό κάνει τον ρυθμό του Ζεϊμπέκικου για τον άπειρο χορευτή, ένα δύσκολο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίζει και να λύνει σε όλη την διάρκεια του χορού.

Στους μεγάλους χώρους με πολύ κόσμο, συχνά η μουσική δεν ακούγεται τόσο καθαρά και ο ρυθμός δεν είναι ευδιάκριτος. Το πρόβλημα είναι εντονότερο όταν η μουσική είναι ζωντανή.

Ακούγεται εντονότερα η φωνή του τραγουδιστή και κάποια όργανα και τα μπάσα που είναι ο οδηγός για τον χορευτή ακούγονται παραμορφωμένα.

Όσοι έχουν ασχοληθεί με το Ζεϊμπέκικο γνωρίζουν πολύ καλά, ότι αν κάποιος όχι πολύ έμπειρος χορευτής χάσει κάποια στιγμή τον ρυθμό, θα βρεθεί σε αρκετά δύσκολη θέση, αφού θα πρέπει να βρει σωστά και γρήγορα την αρχή του επόμενου μέτρου της μουσικής για να συνεχίσει.

Αν η μουσική δεν ακούγεται όπως πρέπει για να μπορείτε να μείνετε σωστά στον ρυθμό, καλύτερα μην χορέψετε αυτή την φορά.

Στον αρχάριο χορευτή μια αποτυχία μπορεί να τον απογοητεύσει και να τον κάνει να εγκαταλείψει. Έτσι προσπάθειά του να πάει χαμένη.

2. Η καταλληλότητα του τραγουδιού.

Δεν πρέπει ποτέ να δοκιμάσετε να χορέψετε μπροστά σε κόσμο τραγούδι που δεν γνωρίζετε και δεν έχετε ξανά χορέψει. Όλα παίζουν τον ρόλο τους.

Ακόμα και στην περίπτωση που γνωρίζετε το τραγούδι και πιστεύετε ότι έχει τον κατάλληλο ρυθμό, ίσως κάπου ξεγελιέστε και στην διάρκειά του υπάρχουν στιγμές που δεν ακούγεται καθαρά ο ρυθμός ή κρύβει κάποιες “παγίδες” με αλλαγή του ρυθμού, που μπορεί να σας μπερδέψουν και να φέρουν την καταστροφή.

Προσοχή χρειάζεται ακόμα και στα τραγούδια που γνωρίζετε και έχετε ξαναχορέψει. Αν η συγκεκριμένη εκτέλεση είναι διαφορετική, μικρότερη, μεγαλύτερη ή με διαφορετική ταχύτητα.

Αν η μουσική είναι γρήγορη θα πρέπει να αλλάξετε την στρατηγική σας και να αποφύγετε κάποιες κινήσεις, όπως δύσκολες στροφές που πιθανόν δεν θα μπορείτε να εκτελέσετε όμορφα λόγω της ταχύτητας.

Αν η εκτέλεση είναι αργή, τα πράγματα δυσκολεύουν τεχνικά. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο κράτημα των παύσεων. εκεί η καλή ισορροπία είναι απαραίτητη.

Στην περίπτωση της ζωντανής μουσικής πρέπει να είστε έτοιμοι για όλα, αφού συχνά τα τραγούδια κόβονται και ενώνονται με άλλα σε ποτ πουρί, δηλαδή σαν μείγμα από τμήματα τραγουδιών που παίζονται συνεχόμενα ως ένα κομμάτι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά οι μουσικοί αλλάζουν και την ταχύτητα των τραγουδιών ακόμα και μέσα στην διάρκεια ενός κοματιού.

Αποφύγετε τις κακοτοπιές λοιπόν, μέχρι να νιώσετε πολύ έμπειρος και σίγουρος ότι θα μπορέσετε να ξεπεράσετε όλα τα απρόοπτα.

3. Ο χώρος.

Είναι σημαντικό να έχετε όσο χώρο χρειάζεστε για να χορέψετε άνετα και χωρίς απρόοπτα.

Αν στην πίστα υπάρχει πολύς κόσμος και γύρω σας υπάρχουν πολλά άτομα που χορεύουν ή χτυπούν παλαμάκια, είναι πολύ πιθανόν να βρεθείτε πολλές σε αδιέξοδο.

Πιθανά είναι επίσης μία σύγκρουση, ένα στραβοπάτημα ακόμα και ένα μοκροατύχημα.

Αποφύγετε να χορέψετε όταν ο χώρος είναι λίγος ή ακαθόριστος.

Τώρα αν έχετε την ευκαιρία να χορέψετε μόνοι σας σε ένα μεγάλο χώρο, θα χρειασθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να μπορέσετε να το υποστηρίξετε.

Δεν θα είναι το πιο συναρπαστικό θέαμα αν χορέψετε όπως έχετε συνηθίσει καλύπτοντας ένα μικρό χώρο.

Θα πρέπει να ανοίξετε τις κινήσεις σας και με αυτές να χορεύετε κινούμενοι διαρκώς και καλύπτοντας αν είναι δυνατό όλα τα σημεία της πίστας.

Δεν είναι καθόλου εύκολο αν δεν είστε πολύ έμπειρος, καλά εξασκημένος και ψύχραιμος.

Αν η πίστα είναι μεγάλη και άδεια, μένοντας στο ίδιο σημείο θα μοιάζετε σαν ένα μοναδικό περιστέρι σε μία τεράστια πλατεία σαν το Σύνταγμα.

4. Το πάτωμα.

Η προχωρημένοι χορευτές γνωρίζουν πόση σημασία έχει η κατάσταση του πατώματος.

Θα πρέπει να μην είναι γλιστερό αλλά και να μην κολλάει.

Πριν χορέψετε Ζεϊμπέκικο είναι καλό να δοκιμάσετε την πίστα χορεύοντας κάποιο άλλο χορό σε αυτήν. Μόνο έτσι θα ξέρετε τι σας περιμένει και ότι δεν θα γλιστρήσετε ή κολλήσετε κάνοντας κάποια γρήγορη στροφή ή κάποια άλλη δύσκολη κίνηση.

5. Ο εξοπλισμός.

Τα ρούχα σας και τα παπούτσια σας είναι ο εξοπλισμός.

Μετά από τόση εξάσκηση γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα παπούτσια είναι πολύ σημαντικό θέμα.

Αν δεν έχετε φορέσει τα σωστά παπούτσια καλύτερα να μην χορέψετε απόψε.

Τα δωδεκάποντα, οι μπότες, τα άρβυλα, τα αθλητικά ή τα πεδιλάκια είναι ακατάλληλα και μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η δοκιμή των παπουτσιών σας στην πίστα χορεύοντας κάποιο άλλο χορό πριν.

Αν δεν μπορείτε να χορέψετε χασαποσέρβικο με αυτά τα παπούτσια μάλλον πρέπει ξεχάστε το Ζεϊμπέκικο.

Τα ρούχα σας είναι μικρότερο πρόβλημα και πέρα από την ευκολία στις κινήσεις είναι θέμα αισθητικής και σεβασμού στην ιεροτελεστία.

6. Η περίσταση και το κοινό.

Αν το πλήθος και το κέφι του είναι μεγάλο, αλλά χορευτικά είναι χαμηλού επιπέδου, τότε υπάρχει ενθουσιασμός και χορεύουν όλοι, αλλά χωρίς να ξέρουν και πολύ καλά τι κάνουν, κάτι που συμβαίνει συχνά σε γάμους. Μην τους το χαλάσετε.

Προσπαθείτε να χορεύετε κοινωνικά ανάλογα με το επίπεδο των άλλων.

Αν όλοι γαμπρός, νύφη, κουμπάροι, συγγενείς, φίλοι, χορεύουν όπως όπως ή σε λάθος ρυθμό, αφήστε το για άλλη φορά.

Είναι πολύ κακόγουστο να σηκωθείτε ξαφνικά και να χορέψετε το τέλειο Ζεϊμπέκικο.

Θα μοιάζει με επίδειξη και πιθανότατα δεν θα χορέψει κανένας Ζεϊμπέκικο μετά από εσάς.

Αφήστε τον πολύ κόσμο να γλεντήσει και αργά όταν θα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα και έχετε μείνει λίγοι, σηκωθείτε και χορέψτε όμορφα μπροστά στους φίλους σας το Ζεϊμπέκικο της ζωής σας.

7. Οι γνώσεις, η εμπειρία και η διάθεση του χορευτή.

Μάθατε καμιά εικοσαριά φιγούρες, τις θυμάστε και μπορείτε να τις κάνετε χωρίς να χάνετε ποτέ τον ρυθμό.

Αρκεί αυτό? Η απάντηση είναι λίγο σκληρή, αλλά δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να χορέψετε μπροστά σε κόσμο. Δεν αρκεί αυτό και δεν θα αρκεί για αρκετό καιρό για αρκετούς λόγους.

Κάποιοι λόγοι βέβαια αφορούν και τον δάσκαλό σας.

Το Ζεϊμπέκικο είναι ατομικός χορός και πρέπει να φαίνεται ότι χορεύεται ελεύθερα, χωρίς συγκεκριμένες φιγούρες στην σειρά όπως τις μάθατε.

Προσπαθήστε λοιπόν να φαίνεται ότι δεν ακολουθείτε μία λίστα από φιγούρες που μάθατε με κάποιο δάσκαλο.

Αν μάθατε όλες οι φιγούρες σας να τελειώνουν με τα δύο πόδια κλειστά στο πάτωμα, σαν να βαράτε κάθε φορά..προσοχή και ξαναξεκινάτε, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολο.

Η μουσική του Ζεϊμπέκικου μπορεί να έχει πολλές παύσεις σε κάθε μέτρο, αλλά όλες είναι συνεχόμενες χωρίς σταματήματα. Αν εσείς σταματάτε στο τέλος κάθε φιγούρας, αυτό θα σας προδώσει ότι ακολουθείτε μία συγκεκριμένη λίστα.

Προσπαθήστε να τελειώνετε τις φιγούρες με το ένα πόδι πάντα ελεύθερο έξω από το πάτωμα, όπως το κάνατε όταν μαθαίνατε να περπατάτε στον ρυθμό.

Ιδανικό θα ήταν αν πατάτε π.χ. το αριστερό πόδι στο κλείσιμο της φιγούρας και έχετε ελεύθερο έξω από το πάτωμα το δεξί, να αρχίσει η επόμενή σας φιγούρα με το ελεύθερο σας πόδι.

Έτσι η φιγούρες θα σας ξεκινούν εναλλάξ με διαφορετικό πόδι. Αυτό θα κάνει τις κινήσεις σας να φαίνονται αυθόρμητες και τον τον χορό ελεύθερο.

Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα έπρεπε ο ίδιος ο δάσκαλός να σας δείξει και να σας μάθει.

Ποτέ δεν είναι αργά όμως, άλλωστε ο δρόμος για το τέλειο Ζεϊμπέκικο είναι μακρύς και δύσκολος.

Τέλειο θα είναι το Ζεϊμπέκικό σας όταν θα έχετε μεγάλη ποικιλία στις κινήσεις με φιγούρες όχι στατικές και φορτωμένες με διάφορα στολίδια, αλλά με περισσότερη κίνηση στον χώρο σε όλες τις κατευθύνσεις και χωρίς να επαναλαμβάνετε τις ίδιες κινήσεις συχνά.

Θυμηθείτε ότι τα ξεκινήματα και τα τελειώματα σας πρέπει να διαφέρουν.

Μπορείτε να ξεκινήσετε πηγαίνοντας πλάι αριστερά ή δεξιά, μπροστά ή πίσω με το αριστερό ή το δεξί ή σε κύκλο με αριστερή ή δεξιά φορά.

Έχετε λοιπόν τουλάχιστον έξι επιλογές κίνησης στο ξεκίνημα, ανάλογα με το πιο πόδι ξεκινάτε. Μπορείτε λοιπόν στις είκοσι περίπου φιγούρες που θα χορέψετε σε ένα τρίλεπτο τραγούδι, να μην επαναλάβετε ποτέ συνεχόμενα το ίδιο ξεκίνημα.

Αυτό μαζί με διαφορετικά σε κάθε φιγούρα κλεισίματα, θα κάνει τον χορό σας να φαίνεται εντελώς ελεύθερος και κάθε κίνηση μία έμπνευση της στιγμής και όχι επανάληψη μίας μαθημένης λίστας.

Όταν το καταφέρετε αυτό χαλαρώστε και χορέψτε νιώθοντας την μουσική σαν να τραγουδάτε με τον τραγουδιστή.

Η μουσική δεν είναι μόνο οι χτύποι του ρυθμού. Χρωματίστε τις κινήσεις σύμφωνα με όλη την μουσική.

Έτσι θα κατανοήσετε την μουσικότητα και χορεύοντας πολλές φορές, θα καταφέρετε να έχετε τέλεια μουσικότητα, χωρίς συνεχόμενες κοφτές ή απότομες κινήσεις.

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται δύσκολα, δυσνόητα και πολύπλοκα, για ένα χορό που το 95% των Ελλήνων δεν γνωρίζει ούτε τον ρυθμό του.

Ο τίτλος όμως αναφέρεται στο τέλειο Ζεϊμπέκικο και το τέλειο είναι σχετικό και δεν έχει τέλος. Εσείς προσπαθήστε απλά για το καλύτερο.

Θυμηθείτε ότι αν δεν μάθατε να στέκεστε και να πατάτε σωστά, δύσκολα θα πετύχετε να έχετε την σωστή εικόνα σε όλη την διάρκεια του τραγουδιού.

Η εικόνα σας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο και εξαρτάται από το στήσιμο των χεριών και του κορμού, πάνω σε μια καλή και σίγουρη βάση δηλαδή το πόδι σας. Το πόδι σας σωστά.

Πάντα με ένα πόδι στο πάτωμα, αλλιώς θα χορεύετε σαν γέροντας που έχασε το πι του.

Τώρα λοιπόν δεν υπάρχει δικαιολογία, έχετε όλες τις συνταγές τις επιτυχίας.

Εξασκηθείτε, χορέψτε και μετά ξανά εξασκηθείτε και ξανά χορέψτε ξανά και ξανά. Μέχρι να νιώσετε το τέλειο.

Αξίζουν οι θυσίες για τον πιο όμορφο χορό και την πιο όμορφη μουσική μας.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε: 
E-mail: info@pro-dance.gr Στείλτε μας μ ένα e-mail ή κάντε μας ένα τηλέφωνο, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα. Μάθετε δωρεάν τα πάντα.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.