Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Γιατί πρέπει να έχω πιστοποίηση.

Ο χορός γενικά και οι κοινωνικοί χοροί ειδικότερα είναι μία πολύ όμορφη ενασχόληση, ένα πολύ ενδιαφέρον χόμπι, και ένας πολύ ωραίος τρόπος να γυμνάζεις το σώμα σου και να είσαι πάντα σε φόρμα. Οι κοινωνικοί χοροί έχουν επί πλέον κάτι μαγικό που μαγνητίζει όσους ασχοληθούν με αυτούς. Όσο χαλαρά και να ξεκινήσει κάποιος να μαθαίνει αυτούς τους χορούς, ακόμα και αν το δοκιμάζει από περιέργεια, για να δει πως είναι, γρήγορα γαντζώνεται και θέλει να χορεύει συνέχεια, να μαθαίνει περισσότερα, καινούργια πράγματα και να τα χορεύει πιο όμορφα.

Κάποια στιγμή μετά από αρκετά χρόνια εκπαίδευσης και εξάσκησης αρχίζει να μαθαίνει και τα βήματα και γενικά τον ρόλο του ή της παρτενέρ σε όλους τους χορούς.

Όσοι ασχολούνται αρκετό χρόνο με τους κοινωνικούς χορούς, γρήγορα πιστεύουν ότι μπορούν όλα αυτά που γνωρίζουν να τα διδάξουν και σε άλλους. Στην συνέχεια σκέφτονται ότι ίσως θα μπορούσαν να εργασθούν σαν δάσκαλοι χορού σε μία σχολή χορού.

Όπως όλα τα δύσκολα όπως η δίαιτα ή το κόψιμο του καπνίσματος αρχίζουν την Δευτέρα, περίπου έτσι αρχίζουν την αναζήτηση δουλειάς την επόμενη Δευτέρα. Εκεί ξεκινούν και τα προβλήματα. Το πιο σημαντικά προβλήματα όπως και σε όλες τις άλλες ειδικότητες, είναι η έλλειψη διδακτικής εμπειρίας και σοβαρής πιστοποίησης.

Πως να έχει όμως διδακτική εμπειρία κάποιος που μόλις ξεκινάει, αλλά και πώς να την αποκτήσει εάν δεν τον προσλαμβάνει κανείς χωρίς πιστοποίηση, χωρίς ένα σοβαρό δίπλωμα που δείχνει σε τι εκπαιδεύτηκες και πόσα πράγματα γνωρίζει.

Οι ιδιοκτήτες σχολών κατά κανόνα, προτιμούν αντί να προσλαμβάνουν πιστοποιημένους δασκάλους, να εκπαιδεύουν οι ίδιοι και να χρησιμοποιούν μαθητευόμενους δασκάλους.

Όσο και αν ακούγεται περίεργο και λίγο άδικο για τους μαθητές που πληρώνουν, αυτό συμβαίνει σχεδόν κατά κανόνα, με αντάλλαγμα την χαμηλή αμοιβή και τις λίγες ώρες μαθήματος. Δεν συμβαίνει μόνο στην πατρίδα μας αλλά παντού σε όλο των κόσμο.

Στις ΗΠΑ, ακόμα και σήμερα υπάρχουν δάσκαλοι express των τριάντα δύο ωρών. Η σχολή χορού προσλαμβάνει λίγο εμφανίσιμα, λίγο ευχάριστα άτομα που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν τα μαθήματα τους, τους εκπαιδεύουν πρόχειρα, τους χρησιμοποιούν σαν βοηθούς στα πάρτι και γρήγορα βρίσκονται να διδάσκουν αρχάριους μαθητές. Κάποτε μόλις αποκτήσουν λίγες γνώσεις και διδακτική εμπειρία, θα αναζητήσουν δουλειά με καλύτερη, ωριαία πάντα αμοιβή.

Εάν το σύστημα υπάρχει και ευδοκιμεί στην χώρα με τους περισσότερους και καλύτερους χορευτές στον κόσμο, φανταστείτε τι γίνεται αλλού ή εδώ.

Με το σύστημα των εκπαιδευομένων βοηθών δασκάλων χορού, που εφαρμόζουν σχεδόν όλες οι σχολές χορού, κάποιος που χορεύει χρόνια, πλήρωσε και έμαθε όλους τους χορούς, ανδρικά γυναικεία τόσο καλά, είναι πολύ δύσκολο να προσληφθεί και να δουλέψει με κανονική αμοιβή.

Φυσικά και μπορεί να διδάξει, ίσως και πολύ καλύτερα από τους express δασκάλους. Αυτοί όμως έκαναν το ξεκίνημα τους χωρίς καμία αμοιβή, έναντι μέτριας και περιορισμένης εκπαίδευσης, για να μην μάθουν πολλά και φύγουν για να δουλέψουν σε άλλη σχολή με καλύτερη αμοιβή.

Η σοβαρή πιστοποίηση είναι απαραίτητη σε όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τον χορό, σε όποιον θέλει να κάνει επάγγελμα την διδασκαλία του χορού.

Ένα σοβαρό επαγγελματικό δίπλωμα είναι απαραίτητο σε όποιον θέλει να ζήσει από τον χορό, να μείνει στον χώρο όσο κρατούν οι δυνάμεις του, έχοντας σταθερό εισόδημα από αυτήν την δουλειά, έστω και σαν δεύτερη δουλειά.

Ο φορέας που εξετάζει, παρέχει, υπογράφει και σφραγίζει το δίπλωμα, είναι το κλειδί που θα ανοίξει τις κλειστές και δύσκολες πόρτες. Οι πόρτες στις σχολές για τους δασκάλους δεν ανοίγουν εύκολα και δεν δίνουν καλή αμοιβή εύκολα. Κάθε άλλο, είναι πολύ δύσπιστες, για τα απλά διπλώματα- βεβαιώσεις που συνήθως δίνουν οι σχολές σε όσους τάζουν επαγγελματική εκπαίδευση.

Οι απαιτήσεις των σχολών από ένα πιστοποιημένο ή όχι δάσκαλο, είναι πολλές.

Η καλή γνώση των βημάτων στο δικό της αλλά και σε άλλα βηματολόγια, είναι το αυτονόητο. Συχνά ο δάσκαλος πηγαίνοντας να δουλέψει σε μια σχολή χορού, έχει να μάθει ένα διαφορετικό βηματολόγιο, συχνά και με διαφορετική τεχνική. Αν συνεργάζεται με πολλές σχολές. Θα πρέπει να μάθει και να δουλεύει με πολλά διαφορετικά βηματολόγια και γενικά να ακολουθεί το σύστημα λειτουργίας δύο, τριών ή περισσοτέρων σχολών χορού. Φυσικά η σχολή δεν μπορεί να περιμένει πολύ μέχρι ο δάσκαλος να προσαρμοσθεί και μπορεί να δουλέψει με τα βηματολόγια ή το σύστημά της.

Ο δάσκαλος που πέρασε την δοκιμασία σοβαρών εξετάσεων για την απόκτηση επαγγελματικού διπλώματος, έχει την ικανότητα να διαβάζει, να αναλύει, να εκτελεί και να διδάσκει από πίνακες βημάτων. Αυτό είναι κάτι που απαιτεί αρκετή προσπάθεια και μεγάλο χρόνο προετοιμασίας, για να αποκτηθεί.

Για όσους δεν το καταλαβαίνουν μοιάζει με την μουσική. Οι συνθέτες γράφουν την μουσική στο πεντάγραμμο, και οι εκπαιδευμένοι μουσικοί διαβάζοντας, μπορούν να την "ακούσουν", να την εκτελέσουν και να την διδάξουν.

Η πρόσβαση σε πίνακες για κάποιον που δεν έχει μπει στην διαδικασία προετοιμασίας για εξετάσεις επαγγελματικού διπλώματος είναι αδύνατη. Είναι δυνατή μόνο μέσω των πιστοποιημένων δασκάλων και των σχολών χορού που είναι μέλη των αντίστοιχων φορέων που παρέχουν, υπογράφουν και σφραγίζουν τα επαγγελματικά διπλώματα. Ένα σημαντικό μέρος στην εξαντλητική διαδικασία της πολύωρης εξέτασης για το επαγγελματικό δίπλωμα, απαιτεί από το εξεταζόμενο την πολύ καλή γνώση ανάγνωσης αυτών των πινάκων.

Μία άλλη απαραίτητη σε ένα καλά αμειβόμενο δάσκαλο χορού ικανότητα, είναι η δημιουργία χορογραφιών. Η σχολή χορού που θα προσλάβει κάποιον έμπειρο δάσκαλο χορού, έχει την απαίτηση αυτός να μπορεί να δημιουργεί, πολλές κάθε χρονιά χορογραφίες.

Απλές για αρχάριους μαθητές, αλλά και πιο δύσκολες για προχωρημένους μαθητές. Ατομικές ή ομαδικές οι χορογραφίες αυτές, χορεύονται σε πάρτι ή σε ειδικές εκδηλώσεις -παραστάσεις και είναι ο σημαντικότερος τρόπος προβολής της σχολής, αλλά και η καλύτερη διαφήμιση για τον ίδιο των δάσκαλο.

Η ικανότητα αυτή πέρα από την χορευτική εμπειρία του δασκάλου, θα αποκτηθεί και μέσα από την προετοιμασία για τις εξετάσεις, με την πολύ καλή γνώση εκτέλεσης των βημάτων, αλλά και με την συμμετοχή του σε αγώνες αθλητικού χορού.

Η ευχάριστη παρουσία, η μεταδοτικότητα, η ομαδικότητα, η προσέλκυση νέων μαθητών, η διατήρηση των παλιών, είναι και αυτά αυτονόητα απαιτητά από τις σχολές προσόντα.

Η πιστοποίηση με τουλάχιστον ένα επαγγελματικό δίπλωμα από κάποιον σοβαρό φορέα, από μόνη της δεν σε κάνει καλύτερο δάσκαλο, τέλειο χορευτή, ικανό χορογράφο ή σωστό επαγγελματία σχολάρχη. Η κατοχή σοβαρού σιπλώματος δείχνει κάτι σημαντικό. Ότι όποιος διαθέτει αυτό το δίπλωμα από τον αυτόν τον φορέα, κάποτε έκανε το ταξίδι και έφθασε καλά στον προορισμό.

Το ταξίδι είναι μεγάλο και διαρκεί αρκετά χρόνια. Στο καράβι αυτό, για να μπεις και να αρχίσεις αυτήν την Οδύσσεια της προετοιμασίας, πρέπει όχι μόνο να χορεύεις καλά, αλλά να είσαι σίγουρος ότι "το έχεις". Ότι έχεις και θα έχεις την αντοχή και την υπομονή, να ξεπεράσεις τις δυσκολίες και να φθάσεις στην Ιθάκη σου.

Το ότι κάποτε έκανε ο δάσκαλος αυτό το ταξίδι στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται και δεν θα χρειασθεί καν να αναφέρει ή να δείξει τα διπλώματα του, η διαδικασία αφήνει πολλά θετικά εμφανέστατα σημάδια, στο τρόπο που διδάσκει, στον τρόπο που χορεύει, στον τρόπο που δημιουργεί.

Το ταξίδι της σωστής επαγγελματικής εκπαίδευσης, αξίζει να το κάνεις πρώτα για τον εαυτό σου και ας μην έχεις σκοπό να ζήσεις ή να έχεις κάποιο εισόδημα από τον χορό και τις γνώσεις σου.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα. 
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.