Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Λάθος ή σωστό? Θα φανεί στο αποτέλεσμα.

Μπορεί κάποιος επιχειρηματίας να ιδρύσει και να λειτουργήσει σχολή χορού, χωρίς να είναι χορευτής ή δάσκαλος χορού? Τώρα μπορεί, αρκεί να διαθέτει τα χρήματα. Δεν απαιτούνται πλέον ιδιαίτερες χορευτικές γνώσεις.

Μέσα στα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, έπρεπε να γίνει η ψήφιση στις 15 Ιανουαρίου 2018 του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο υπήρχε και ο σχετικός όρος γιά τα κλειστά επαγγέλματα που αφορούσε και τις σχολές χορού.

Ένα από τα δεκάδες «κλειστά επαγγέλματα» ήταν η ίδρυση ανώτερης και ερασιτεχνικής σχολής χορού.

Ο ιδρυτής της έπρεπε να είναι πτυχιούχος χορευτής ή να έχει τουλάχιστον 15 ετών προϋπηρεσία ως χορευτής ή ως δάσκαλος χορού .

Με τον Νόμο 4512/2018 καταργήθηκε μιά σειρά περιορισμών που αφορούσαν τα κλειστά επαγγέλματα.

Ειδικότερα γιά τα επαγγελματικά προσόντα που προϋπέθετε η ίδρυση ερασιτεχνικής σχολής χορού:
Καταργήθηκε η υποχρέωση να μπορεί να διδάξει κύριο μάθημα ο ιδρυτής ανώτερης σχολής χορού, ερασιτεχνικής σχολής χορού.

Είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση:

Αρ. Φύλλου 1775
23 Μαΐου 2017
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθμ. 37/2017
Γνωμοδότηση βάσει του άρθρου 23 του ν. 3959/ 2011, όπως ισχύει, επί αιτήματος προς Γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε σχέση με την ίδρυση: α) Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης, β) Ανώτερων Σχολών Χορού, γ) Ανώτερων Σχολών Κινηματογράφου, δ) Ερασιτεχνικών Σχολών Χορού, ε) Ωδείων-Μουσικών Σχολών.

Γ. ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Γ.1. ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

6. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 1158/19818 ,
«1. Αι ανώτεραι Σχολαί Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως έχουν ως σκοπόν την παροχήν εκπαιδεύσεως εις την Δραματικήν Τέχνην, την Τέχνην του Χορού και την Κινηματογραφικήν Τηλεοπτικήν Τέχνην.
2. Αι εν λόγω Σχολαί τελούν υπό την εποπτείαν του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών». Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν. 1158/1981 «Κατηγορίαι Σχολών»,
«1. Αι Ανώτεραι Σχολαί Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως διακρίνονται εις Σχολάς:
α) Δραματικής Τέχνης9 , [...] β) Χορού10, [...] γ) Κινηματογραφίας-Τηλεοράσεως11, [...].
Η ανώτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση ανήκει στην τρίτη βαθμίδα εκπαίδευσης.

7. Το άρθρο 4 του ν. 1158/1981 ορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας13 των Aνώτερων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Υπό το καθεστώς της προηγούμενης διοικητικής άδειας, απαιτούνταν η υποβολή σχετικής αίτησης στο Υπουργείου Πολιτισμού14 και η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης:

α) σε Έλληνες πολίτες15 εφ' όσον:

i) έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους,
ii) έχουν εκπληρώσει τις στρατι- ωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν απαλλαγεί νόμιμα,
iii) δεν είναι ανυπότακτοι ή δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για λιποταξία,
iv) δεν έχουν καταδικαστεί για οιοδήποτε αδίκημα το οποίο συνιστά κώλυμα προς διορισμό στο Δη- μόσιο,
v) απολαύουν των πολιτικών τους δικαιωμάτων και δεν έχουν κηρυχθεί σε απαγόρευση ή δικαστική αντίληψη ή πτώχευση, vi) είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που παρέχει δικαίωμα διορισμού σε θέση καθηγητή κύριου μαθήματος της σχολής για την οποία ζητούν την ίδρυση.

β) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου και Εταιρίες, εφ' όσον η πλειοψηφία της Διοίκησης ανήκει σε Έλληνες πολίτες και επιδιώκονται δια του καταστατικού τους οι μορφωτικοί και πολιτιστικοί σκοποί.

8. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 21 του ν. 1158/1981 για την ίδρυση, λειτουργία και μεταστέγαση Ανώτε- ρων Σχολών Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης καταβάλλονται παράβολα τα οποία καθορίζονται, ανά διετία, διά κοινών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Πολιτισμού. Με την υπουργική απόφαση ΥΠΠΟ/ ΚΑΤΕΧΝ/Δ/7388/123/199418 καθορίστηκε το ποσό των παραβόλων για την ίδρυση και λειτουργία Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης, Σχολών Χορού και Σχολών Κινηματογράφου στο ύψος των 440,20 ευρώ.

9. Ο ν. 1158/1981 τάσσει ως προϋποθέσεις αδειοδότησης για τις προαναφερόμενες σχολές την πλήρωση όρων αναφορικά με τις κτιριακές εγκαταστάσεις και την πρόσληψη του απασχολούμενου προσωπικού.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν. 1158/1981, έκαστη Σχολή Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, βάσει προεδρικού διατάγματος εκδιδόμενου προτάσει του Υπουργού Πολιτισμού, οφείλει να πληροί συγκεκριμένους όρους καταλληλότητας από πλευράς κτιρίου και λοιπού εξοπλισμού.
Ο έλεγχος των προϋποθέσεων καταλληλότητας αυτών και της χωρητικότητας των διδακτηρίων διενεργείται από Επιτροπή, η οποία πραγματοποιεί αυτοψία και συντάσσει έκθεση προς το ΥΠΠΟ βάσει της οποίας καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός σπουδαστών εκάστης τάξης της Σχολής. Τέλος, στο άρθρο 15 του ν. 1158/1981 ορίζεται ότι το διδακτικό προσωπικό εκάστης Σχολής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης αποτελείται από το Διευθυντή Σπουδών και τους Καθηγητές, η πρόσληψη των οποίων πραγματοποιείται από τον ιδιοκτήτη της Σχολής ή προκειμένου για νομικά πρόσωπα από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτών.
Για την πρόσληψή τους απαιτείται έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού, μετά από γνώμη της αρμόδιας Γνωμοδοτικής Επιτροπής.

10. Στο άρθρο 1 των π.δ. 370/1983, 372/1983 και 64/2009, όπως ισχύουν, αναλύονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης, Χορού και Κινηματογραφίας-Τηλεόρασης.
Επίσης, το άρθρο 3 των π.δ. 370/1983 και 372/1983 ορίζει τα προσόντα των καθηγητών των Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης και Χορού, ενώ τα άρθρα 1 και 2 του π.δ. 47/2016 ορίζουν τα προσόντα και τα δικαιολογητικά για την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού των Ανωτέρων Σχολών Κινηματογραφίας-Τηλεόρασης.

Γ.2. ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΧΟΡΟΥ

11. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του π.δ. 457/1983 στις Ερασιτεχνικές Σχολές Χορού διδάσκονται όλα ή μέρος των μαθημάτων που έχουν σχέση με το Χορό των Ανωτέρων Σχολών Χορού του π.δ. 372/1983. Επιπλέον, στο εν λόγω άρθρο αναλύονται τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ερασιτεχνικών Σχολών Χορού.

12. Το άρθρο 2 του π.δ. 457/1983 ορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ερασιτεχνικών σχολών χορού, κατόπιν υποβολής αίτησης στο Υπουργείου Πολιτισμού και έκδοσης σχετικής Υπουργικής Απόφασης για τη χορήγηση της προβλεπόμενης άδειας.
Η άδεια χορηγείται σε:

α) Έλληνες πολίτες εφόσον:

1) έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους,
2) έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές,
3) δεν είναι ανυπότακτοι ή δεν έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα για λιποταξία,
4) δεν έχουν καταδικασθεί για οποιοδήποτε αδίκημα, από αυτά που αποτελούν κώλυμα για διορισμό σε δημόσια θέση,
5) απολαμβάνουν των πολιτικών δικαιωμάτων και δεν έχουν κηρυχθεί σε απαγόρευση ή δικαστική αντίληψη ή πτώχευση,
6) έχουν δίπλωμα ή πτυχίο αναγνωρισμένης επαγγελματικής Σχολής Χορού της ημεδαπής ή ανε- γνωρισμένης ανώτερης ή ανωτάτης Σχολής Χορού της αλλοδαπής ή 15ετή ευδόκιμη διδακτική προϋπηρεσία σε αναγνωρισμένη από το Κράτος Σχολή Χορού ή 15ετή ανώτερη καλλιτεχνική σταδιοδρομία ως χορευτές ή χορογράφοι κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

β) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου και Εταιρείες, εφόσον η πλειοψηφία της διοικήσεως ανήκει σε Έλληνες πολίτες και επιδιώκονται με το καταστατικό τους μορφωτικοί και πολιτιστικοί σκοποί. Προκειμένου περί Εταιρειών και Ν.Π.Ι.Δ. οι προϋποθέσεις της περιπτώσεως α) πρέπει να συντρέχουν για τον οριζόμενο από αυτά εκπρόσωπο από τα μέλη ή τους Διοικούντες αυτά.

13. Με την υπουργική απόφαση ΥΠΠΟ/ΚΑΤΕΧΝ/ Δ/7388/123/1994 για την ίδρυση, λειτουργία και μεταστέγαση Ερασιτεχνικών Χορών Χορού προβλέπεται η καταβολή παραβόλων το ύψος των οποίων ανέρχεται στα 440,20 ευρώ.

14. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του π.δ. 457/1983 έκαστη Ερασιτεχνική Σχολή Χορού, οφείλει να πληροί συγκεκριμένους όρους καταλληλότητας από πλευράς κτιρίου και λοιπού εξοπλισμού. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων καταλληλότητας αυτών και της χωρητικότητας των δι- δακτηρίων διενεργείται από αρμόδια Επιτροπή.

15. Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 5 του π.δ. 457/1983, το διδακτικό προσωπικό εκάστης Ερασιτεχνικής Σχολής Χορού αποτελείται από το Διευθυντή Σπουδών και τους Καθηγητές 35, η πρόσληψη των οποίων πραγματοποιείται, κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Πολιτισμού, από τον ιδι- οκτήτη της Σχολής ή προκειμένου για νομικά πρόσωπα από το Διοικητικό Συμβούλιο αυτών.
Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης της Σχολής δεν θα αναλάβει και τη Διεύθυνσή της, λόγω έλλειψης τυπικών προσόντων, το άρθρο 2 παρ. 4 του εν λόγω διατάγματος ορίζει ότι υποβάλλονται τα εκεί αναφερόμενα δικαιολογητικά υπό στοιχεία α) έως ε) και για την πρόσληψη του Διευθυντή Σπουδών.

H Επιτροπή Ανταγωνισμού γνωμοδοτεί ομοφώνως ως ακολούθως:

1. Προτείνει την κατάργηση της υποχρέωσης του Ιδρυτή ή Εκπροσώπου Νομικού Προσώπου για όλες τις κατηγορίες Σχολών Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης να μπορεί να διδάξει κύριο μάθημα,

2. Προτείνει την κατάργηση της υποχρέωσης του Ιδρυτή ή Εκπροσώπου Νομικού Προσώπου Ερασιτεχνικής Σχολής Χορού να διαθέτει δίπλωμα ή πτυχίο αναγνωρισμένης επαγγελματικής Σχολής Χορού της ημεδαπής ή ανεγνωρισμένης ανώτερης ή ανωτάτης Σχολής Χορού της αλλοδαπής ή 15ετή ευδόκιμη διδακτική προϋπηρεσία σε αναγνωρισμένη από το Κράτος Σχολή Χορού ή 15ετή ανώτερη καλλιτεχνική σταδιοδρομία ως χορευτής ή χορογράφος κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, καθώς η διατήρηση των εν λόγω προϋποθέσεων, όπως περιγράφονται στο αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών και την κείμενη νομοθεσία, δεν στοιχειοθετείται ότι είναι αναγκαία και ότι τελεί σε εύλογη αναλογία με την εξυπηρέτηση των ανωτέρω λόγων δημοσίου συμφέροντος.

3. Η υποχρέωση καταβολής παραβόλου με την ανακοίνωση έναρξης επαγγέλματος που ισχύει για όλες τις κατηγορίες Σχολών Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, Ερασιτεχνικές Σχολές Χορού και τα Ωδεία-Μουσικές Σχολές, ως περιγράφονται στο αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και την κείμενη νομοθεσία, μπορούν να διατηρηθούν κατά τα ανωτέρω για τους λόγους που αναλυτικώς αναφέρονται στην παρούσα γνωμοδότηση.

4. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν αποφαίνεται σε σχέση με το αίτημα του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διατήρηση της απαίτησης που προβλέπεται στο άρθρο 10, παρ. 13, περ. β' του ν. 3207/2003 σχετικά με τον αριθμό των Μουσικών εκπαιδευτηρίων τα οποία μπορεί να διευθύνει ο Διευθυντής Ωδείου ή Μουσικής Σχολής, καθώς αυτός δεν εμπίπτει στις διατάξεις των άρθ. 1 και 2 του ν. 3919/2011 σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση και την άσκηση του επαγγέλματος, κατά τα ανωτέρω.

Η Γνωμοδότηση εκδόθηκε την 6η Μαρτίου 2017.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα. 
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.