Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Ευτυχώς που υπάρχει και το "dancing wts".

Τα πράγματα είχαν αρχίσει να σκουραίνουν από το 2008, το 2009 χειροτέρεψαν, παρά το «λεφτά υπάρχουν» και τις εκλογές. Τον Ιανουάριο του 2010, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας δέχτηκε έντονες πιέσεις από ξένους ηγέτες για την άμεση λήψη μέτρων. Λίγες ημέρες μετά τον Φεβρουάριο, ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση τα πρώτα μέτρα, από τότε μέχρι και σήμερα, τα οικονομικά μέτρα δεν έχουν τέλος για τους Έλληνες.

Όλα αυτά τα χρόνια σχεδόν όλοι έκαναν και κάνουν περικοπές σε όλα τα έξοδα ακόμα και στο φαγητό. Φυσικά δεν περίσσευαν εύκολα χρήματα σε πολλούς για να μάθουν χορό ή έστω για να πάνε κάπου να χορέψουν. Οι σχολές χορού αλλά και ότι άλλο είχε σχέση με τον χορό και την διασκέδαση, πέρναγαν ή θα πέρναγαν την χειρότερή τους περίοδο, αφού όλους τους έσκιαζε η φοβέρα και τους πλάκωναν η ανεργία, οι φόροι και η ανασφάλεια για το μέλλον. Ποιος να ασχοληθεί με τον χορό? Κι όμως την παρτίδα για τον χορό και τις σχολές χορού, κάτι την έσωσε.

Ξεκίνησε και στην Ελληνική τηλεόραση για πρώτη φορά το "dancing with the stars". To γνωστό σε όλους σήμερα show για τους φίλους του, reality για τους λίγους πλέον αδιάφορους ή εχθρούς του, εάν υπάρχουν τέτοιοι πέρα από τους ανταγωνιστές του στα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια.

Είναι γεγονός από τότε που ξεκίνησε το 2005 στις Η.Π.Α., έχει γίνει 17 φορές- εκεί και έχει αναδειχθεί σε τηλεθέαση πρώτο reality show όλων των εποχών. Επίσης και στις περισσότερες χώρες που παίχθηκε είχε μεγάλη δημοφιλία και τηλεθέαση.

Ποιος όμως θα φανταζόταν ότι στην Ελλάδα της κρίσης και των αυτοκτονιών, θα έδινε ξανά δουλειά στις σχολές χορού στα club και στα καταστήματα που πωλούν είδη χορού (παπούτσια κλπ), κρατώντας ζωηρό το ενδιαφέρον του κόσμου για τους κοινωνικούς χορούς.

Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, σε πόσες σχολές ή σε πόσα καταστήματα έδωσε δουλειά και πόση, βλέποντας όμως κάθε Κυριακή στις εννέα το βράδυ που ξεκίναγαν τα live, την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας να διπλασιάζεται και κάποια στιγμή οι επισκέπτες που έμπαιναν και έμεναν μέσα για αρκετή ώρα, να είναι απίστευτα περισσότεροι από τις άλλες ημέρες και ώρες, δεν ήταν δύσκολο να καταλάβουμε πως το ενδιαφέρον των τηλεθεατών για τους Ballroom χορούς εκτοξευόταν σε κάθε live του "dancing with the stars".

Άλλωστε όλη την εβδομάδα που ακολουθούσε όλο και περισσότεροι νέοι επισκέπτες έμπαιναν και έψαχναν για σχολές χορού ή για καταστήματα με είδη χορού.

Κάθε φορά που στο live τα ζευγάρια χόρευαν κάποιο νέο χορό π.χ. Paso doble ή Quick step, οι αντίστοιχες σελίδες της ιστοσελίδας ήταν πρώτες σε ενδιαφέρον και αναζητήσεις.

Πιθανότατα άλλοι, πολλοί περισσότεροι σερφάροντας να έψαχναν για τις γαργαλιστικές κουτσομπολίστικες ειδήσεις για τους συμμετέχοντες στo show, που γέμιζαν κάθε εβδομάδα το διαδίκτυο, αλλά και τις σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές.

Βλέποντας όμως τις λέξεις κλειδιά που τους έφερναν στην δική μας ιστοσελίδα, είναι πολύ φανερό ότι οι επισκέπτες μας έψαχναν για να μάθουν νέα πράγματα για τους Κοινωνικούς χορούς, να βρουν σχολή, να πάρουν παπούτσια ή ρούχα χορού.

Εάν τυχόν η αναζήτηση κουτσομπολιού τους έφερνε τυχαία και σε εμάς, μάλλον θα απογοητευόντουσαν ψάχνοντας αφού δεν θα εύρισκαν ούτε ένα τόσο δα θετικό ή αρνητικό σχόλιο, μόνο τα αποτελέσματα, ποιο ζευγάρι αποχώρησε κλπ.

• Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν το show και λένε διάφορα αρνητικά σχόλια για την οργάνωση, την επιτροπή και τους συμμετέχοντες.
• Ασφαλώς υπάρχουν και πολλά αρνητικά σημεία που όταν τα αναφέρει κάποιος δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις.
• Τα γνωστά των τηλεοπτικών ζωντανών, με το αυθόρμητο χειροκρότημα και τους floor να ενθαρρύνουν, τις κάμερες να μεγεθύνουν τον ενθουσιασμό του κοινού.
• Όλοι είναι φίλοι και όλοι φεύγουν τρισευτυχισμένοι για την εμπειρία και ας απoκλείστηκαν στο 1ο live.
• Το γεγονός ότι μόνο ένα μέλος της επιτροπής έχει σχέση και έχει χορέψει αυτούς τους χορούς και είναι φυσικό η κριτική και τα σχόλιά του να επηρεάζουν τους άλλους κριτές και στην συνέχεια όλοι μαζί να επηρεάζουν το κοινό που ψηφίζει.
• Το γεγονός ότι αυτό το μέλος είναι ιδιοκτήτης και διευθύνει σχολές χορού, και το ότι υπάρχουν διαγωνιζόμενοι επαγγελματίες που συμμετέχουν διακρίνονται ή βγαίνουν και πρώτοι, που εργάσθηκαν οι εργάζονται ακόμη στις σχολές του.
• Το ότι τα σχόλια της κριτικής επιτροπής, επαναλαμβάνονται και γίνονται κουραστικά, λογικό όταν ακούς συνέχεια τα ίδια πράγματα.
• Το ότι συχνά η ποιότητα του χορευτικού θεάματος είναι πάρα πολύ κακή, χωρίς τα σχόλια των κριτών να είναι ανάλογα, γιατί οι ατάκες της διασημότητας κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του show.
• Το ότι γίνονται πολύ συχνά "παραβλέψεις» ή «εξαιρέσεις» ή πολύ κακή κριτική που επηρεάζουν το αποτέλεσμα, δεν περνάει απαρατήρητο και σχολιάζεται για καιρό.
• Οι κακόγλωσσοι γκρινιάρηδες έφθασαν να πουν ότι η επιτροπή έμοιαζε κάποιες φορές να έχει μπερδέψει το "dwts" με το "The voice" και σχολίαζαν, έκριναν και βαθμολογούσαν σαν σε "blind audition"!

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή της Πανταζή με τον Παύλο Μανογιαννάκη που κάθε εβδομάδα, χόρευαν απίστευτα σωστά, πολύ σεμνά χωρίς ποτέ να προκαλέσουν ή να παραπονεθούν για όσα άκουγαν κάθε φορά για την δική τους εμφάνιση, αλλά και των άλλων διεκδικητών. Ακατανόητο το γιατί γινόταν αυτό βέβαια. Ένα τέτοιο ζευγάρι θα μπορούσε να διεκδικεί πρωτιές άνετα και σε διαγωνισμούς αθλητικού χορού και όχι μόνο στην Ελλάδα που το επίπεδο δεν είναι και τόσο απαιτητικό.

Στις Η.Π.Α. υπάρχει επαγγελματίας που έχει βγει πρώτος σε πέντε DWTS, κανένας δεν παραπονέθηκε γιατί το άξιζε και με τις πέντε διαφορετικές διασημότητες που χόρεψε. Εάν η παραγωγή δεν ήθελε κάτι τέτοιο θα έπρεπε να δώσει τον συγκεκριμένο επαγγελματία σε άλλη διασημότητα, όχι σε κάποια αθλήτρια που χόρευε πριν γεννηθεί και στο πιο κρίσιμο live χόρεψε μόνη της στο ταβάνι, ενώ οι άλλοι διεκδικητές που έφθασαν στον τελικό δεν χόρεψαν ούτε στο πάτωμα.

Συζητήθηκε πάρα πολύ αυτή η αδικία, λογικό γιατί τον πρώτο λόγο θα έπρεπε να έχει ο χορός και όχι το αρχαίο δράμα ή το αισθησιακό θέαμα.

Κατά τους γκρινιάρηδες, οι διακρίσεις συνεχίσθηκαν και στο τελικό αφού η μία διασημότητα χόρεψε Rumba (τον πιο δύσκολο χορό και η άλλη που τελικά κέρδισε χόρεψε Jive, κάτι που είχε ξανά χορέψει καλά. To σωστό θα ήταν να χορέψουν και τα δύο ζευγάρια Rumba.

Δεν υπάρχει εύκολος αντίλογος σε όλα αυτά που έγιναν από την τριάδα και μετά, όλα συζητήθηκαν αρκετά, κάποιος πολύ κακός είπε: ότι εάν στο επόμενο dwts χορέψει ο Μάρκος Σεφερλής, θα το κερδίσει σίγουρα.

Πιστεύοντας στην προσφορά του «dancing with the stars» στον χορό, θα υπενθυμίσουμε σε όλους τους γκρινιάρηδες, ότι σε σχέση με όσα έχουν συμβεί για χρόνια και συμβαίνουν ακόμα και σήμερα στους διαγωνισμούς αθλητικού χορού, το "dancing", είναι o παράδεισος και οι διοργανωτές, οι κριτές και οι συμμετέχοντες άγιοι και αγγελάκια. Όσοι έχουν σχετική εμπειρία όχι μόνο θα πρέπει να συμφωνήσουν αλλά θα σηκωθούν όρθιοι και θα χειροκροτήσουν.

Μπορεί κάποιες φορές το θέαμα να είναι πολύ κακό, αλλά τις περισσότερες είναι πολύ όμορφο. Δεν έχει σημασία εάν υπάρχουν υπερβολές στα σηκώματα, στην θεατρικότητα, στον αισθησιασμό. Όλο το πακέτο είναι θαυμάσιο και ένα πολύ υψηλού επιπέδου θέαμα, με τέλεια οργάνωση, φρεσκάδα και σπάνια κάνει κοιλιά.

Ποιος δεν έχει «σκυλοβαρεθεί» περιμένοντας ή παρακολουθώντας αφόρητα βαρετές χαμηλού επιπέδου κατηγορίες αθλητικού χορού.

Ποιος δεν έχει νυστάξει παρακολουθώντας μια χορευτική εκδήλωση δύο- τριών ωρών της σχολής χορού του φίλου της φίλης, του ανιψιού της ανιψιάς κλπ.

Προσωπικά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό από όλα τα χαρακτηριστικά του δικού μας «dancing with the stars», είναι ότι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του κάθε live, σε όλα τα επεισόδια του show και στα 4 dwts, υπάρχει πολύ σεβασμός, πολύ ευγένεια, άψογη συμπεριφορά, καλή ανάλογη εμφάνιση, γενικά κανένα αρνητικό στην στάση της παρουσιάστριας, των κριτών, του green room, των επαγγελματιών χορευτών και των διασημοτήτων. Είναι όλοι ευγενείς, χαμογελαστοί, άψογοι, όπως έπρεπε να είναι οι οικοδεσπότες και οι καλεσμένοι μιας τέλειας χορευτικής βραδιάς.

Αυτά αξίζουν περισσότερο από όλα στο "dancing with the stars", ο σεβασμός, η ευγένεια και η άψογη συμπεριφορά.

Αυτά είναι η καλύτερη διαφήμιση για τους κοινωνικούς χορούς. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην παραγωγή που τέσσερα χρόνια διατηρεί αυτό το επίπεδο και δεν κάνει πίσω ούτε ένα βήμα σε αυτά τα σημεία.

Πραγματικά οι σχολές χορού θα πρέπει να νιώθουν ευγνωμοσύνη που επιτέλους γίνεται κάτι, έστω και ξενόφερτο που βοηθάει τόσο πολύ την δουλειά τους, την διαφημίζει και κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του κοινού.

Φυσικά οι σχολές δεν πρέπει να παρασύρονται από το show, όπως έχουν αρχίσει κάποιες να κάνουν. Οι μαθητές τους θα πρέπει να μαθαίνουν πρώτα καλά όλους τους χορούς και μετά να αρχίσουν να χορεύουν σε ακροβατικές χορογραφίες. Όταν μάθουν καλύτερα από τους άλλους χορούς κάποιο χορό, φυσικά και θα πρέπει εάν το θέλουν, να κάνουν επίδειξη σε αυτόν μπροστά σε κοινό με κάποια χορογραφία.

Η χορογραφία σε ένα μεγάλο ποσοστό θα πρέπει να παραμένει σε αυτά που ο μαθητής έχει μάθει και χορεύει καλύτερα. Φυσικά και θα έχει κάποια (δύο- τρία) σηκώματα και κάποιες πόζες η χορογραφία για να είναι πιο εντυπωσιακή. Προσοχή όμως ακόμα και εάν ο μαθητής το ζητάει, δεν πρέπει να χωρέσουμε όλα τα σηκώματα και τις πόζες που αντιγράψαμε από το dancing σε μια χορογραφία που ο δάσκαλος ξεκίνησε να δείχνει από την πρώτη εβδομάδα του μαθητή στην σχολή.

Ότι και να ζητάει ο μαθητής, η σχολή και ο δάσκαλός του για να τον έχει και του χρόνου, θα πρέπει να τον καθοδηγήσει σωστά, να τον προφυλάξει από τραυματισμούς, και να τον διδάξει όλους τους κοινωνικούς χορούς, αλλά και την απαραίτητη καλή συμπεριφορά που πάντα θα πρέπει να συνοδεύει ένα καλό χορευτή Ballroom.

Μέχρι να αρχίσει το επόμενο 5o "Dancing with the stars", ας συνεχίσουμε όλοι σχολές και δάσκαλοι χορού, την πολλή όμορφη δουλειά που κάνουμε μαθαίνοντας τον κόσμο χορό, με την ευχή όχι μόνο αυτό να γίνει σύντομα, αλλά να γίνεται και δύο φορές σε κάθε χρόνο.

Μακάρι να υπάρξει σύντομα και κάποιο άλλο παρόμοιο χορευτικό show και από άλλο τηλεοπτικό σταθμό. Ο χορός και όσοι ασχολούνται με τον χορό τα χρειάζονται.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας e-mail, γράψτε μας, τις απορίες σας. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα και βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.