Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Η Ελληνικὴ Παραδοσιακὴ μουσική. Οι ρίζες της μουσικής μας.

Οι παραστάσεις μουσικής που έχουν σωθεί (Κυκλαδικός Πολιτισμός) χρονολογούνται στα τέλη της Γ´ χιλιετίας π.Χ. και απεικονίζουν μια άρπα και ένα διπλό αυλό. Η μουσική και η ποίηση προηγήθηκαν σε σχέση με τις κλασικές τέχνες.

Η μεσαιωνική, Βυζαντινή μουσική, επρόκειτο για αποκλειστικά φωνητική μουσική, μια και η χρήση μουσικών οργάνων απαγορευόταν μέσα στην εκκλησία. Κατά την Τουρκοκρατία η βυζαντινή παράδοση συνεχίστηκε με την εκκλησιαστική μουσική.

Η Νεώτερη μας παράδοση βασίζεται στη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και τη λαϊκή μας μουσική, με πολύ μικρή επίδραση απο τουρκο-αραβική.

Στα νησιά υπάρχουν οι Ιταλικές επιδράσεις, στη Βόρεια Ελλάδα επικρατούν τα Βαλκάνια.

Η λαϊκή μας μουσική είναι λιγότερο γνωστή σε σχέση με τη λαϊκή μουσική άλλων χωρών. Η ποικιλία της μουσικής μας είναι μεγάλη και οι ρυθμοί πολύπλοκοι για τους Ευρωπαίους, ενώ οι τρόποι και οι κλίμακες, ακολουθούν την ανατολική παράδοση.

Η Ελληνική Παραδοσιακή μουσική.

Η παραδοσιακή μουσική είναι το σημαντικότερο κομμάτι της Ελληνικής μουσικής μας παράδοσης.

Η παραδοσιακή μας μουσική απαρτίζεται από τα εξής είδη:

  • Δημοτικά τραγούδια.

  • Κρητική λαϊκή μουσική.

  • Μικρασιάτικο τραγούδια.

  • Ρεμπέτικα τραγούδια.

  • Λαϊκά τραγούδια.

Δημοτικό τραγούδι:
Το Δημοτικό Τραγούδι αποτελεί την έκφραση του συναισθηματικού μας κόσμου.
Το δημοτικό τραγούδι πέρασε από διάφορες φάσεις εξέλιξης και οι ρίζες του είναι πολύ βαθιές. Οι κοινωνικές συνθήκες που ακολούθησαν αποτυπώθηκαν στο Παραδοσιακό μας τραγούδι. Η οριστική του μορφή πλάθεται ανά τους αιώνες.
Οι κοινωνικές συνθήκες με την πάροδο των ετών σε όλη την Ελληνική ιστορία, είναι φανερές στα Δημοτικά μας τραγούδια τα ιστορικά, τα ακριτικά, τα κλέφτικα, τα μοιρολόγια κλπ.
Σήμερα το Δημοτικό τραγούδι είναι σε κάμψη, την θέση του έχει πάρει το λαϊκό αστικό τραγούδι, το οποίο είναι φανερά επηρεασμένο από την διεθνή μουσική πραγματικότητα.

Κρητική μουσική:
Η Κρητική μουσική είναι πλούσια σε παράδοση.  Χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
1.Την μουσική των χορών.
2.Την μουσική των τραγουδιών.
Το μικρασιατικό τραγούδι διαμορφώθηκε στον Πόντο στην Καππαδοκία, στην Λυκαονία, την Λυκία, την Γαλατία και στα παράλια. Τα χαρακτηριστικά του θα επηρεάσουν στην διαμόρφωση του ύφους του Ρεμπέτικου τραγουδιού. Μικρασιατικοί χοροί θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν και το Χασάπικο, το Ζεϊμπέκικο και το Τσιφτετέλι.

Το ποντιακό τραγούδι:
Τα Ποντιακά τραγούδια χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την μουσική και τους στίχους τους.
1. Τα ιδιωματικά. (Ανατολικός πόντος).
2. Τα πιο κοινά δηλαδή προσιτά στον Έλληνα. (Δυτικός πόντος)
τα οποία είναι πιο ήρεμα.

Το Ρεμπέτικο τραγούδι:
Το Ρεμπέτικο τραγούδι έχει περιεχόμενο κοινωνικό και ερωτικό.
Η απαρχή τους γίνεται στην Σμύρνη και στην Θεσσαλονίκη. Για τις ρίζες και την ακριβή προέλευση υπάρχουν πολλές γνώμες και μεγάλη ασάφεια. Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι εξαιρετικά διαδεδομένο και για πολλά χρόνια, επηρεάζοντας τους μουσικούς συνθέτες, επικρατεί στον χώρο του Λαϊκού τραγουδιού.

Το λαϊκό τραγούδι:
Το Λαϊκό τραγούδι συνδέεται με κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις. Συχνές είναι οι ανταλλαγές σκοπών ανάμεσα στις γειτονικές χώρες. Η γνώση της λαϊκής μας μουσικής σε ένα μεγάλο βαθμό βασίζεται σε υποθέσεις.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο χορός είναι δώρο των θεών προς τον άνθρωπο.

Αφοσιωμένοι πιστά στην ιδέα ότι ο χορός ομορφαίνει την ζωή όλων μας και μας κάνει καλύτερους, αγωνιζόμαστε συνεχώς για την διάδοσή του.
Η ιστoσελίδα "pro-dance", με εντελώς δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις παροχές, προσπαθεί καθημερινά να προσφέρει χρήσιμα για τον χορό πράγματα, κάνοντας τον χορό προσιτό ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν χρήματα για να ασχοληθούν με τον χορό ή κάποιο πρόβλημα τους κρατάει μακριά από αυτόν.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.