Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Πώς θα χορεύετε στην μουσική. 

Οι άντρες σε γενικές γραμμές, μαθαίνουν χορό πρώτα από τα βήματα. Θέλουν να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν τα πόδια τους, προς ποια κατεύθυνση να κινηθούν, τι σχήμα θα κάνουν τα πόδια τους, κλπ., και το τελευταίο πράγμα με το οποίο ασχολούνται είναι το να ακούσουν τη μουσική. Ο καβαλιέρος πρέπει πρώτα να αποστηθίσει τα βήματα με το σώμα του, για να μπορέσει να σκέφτεται παράλληλα την μουσικότητα των κινήσεών του. Αντίθετα, οι γυναίκες, γενικά, μαθαίνουν χορό ακολουθώντας την μουσική από την αρχή. Πρώτα ακούν τη μουσική και έπειτα ακολουθεί το σώμα.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, ανάλογα με την οπτική γωνία του καθενός η ντάμα είναι στο έλεος του καβαλιέρο σε κάθε χορό που χορεύεται σε ζευγάρια. Ο καβαλιέρος ακολουθεί τη μουσική και η ντάμα ακολουθεί τον καβαλιέρο. Η ντάμα μπορεί να χορεύει μόνο εφόσον ο καβαλιέρος την διευθύνει.

Όμως, το να χορεύεις πάνω στον ρυθμό δεν είναι τόσο εύκολο όσο μπορεί να φαίνεται.

Υπάρχουν δύο τρόποι για να χορέψει κάποιος πάνω στην μουσική: είτε ως ο «ντράμερ» είτε ως ο «πιανίστας».

Οι περισσότεροι άντρες, στην αρχή, εξισώνουν έναν μουσικό χτύπο με μία ολόκληρη αλλαγή βάρους και γι' αυτό προσπαθούν να έχουν ολοκληρώσει μία κίνησή τους σε έναν χτύπο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουν την κίνησή τους νωρίτερα έτσι ώστε να την ολοκληρώσουν πάνω στον χτύπο. Αυτός είναι ο τρόπος να χορεύεις ως ο «ντράμερ». Στα κρουστά μουσικά όργανα, ο χτύπος γίνεται σε μία στιγμή (όταν η μπακέτα έρχεται σε επαφή με την μεμβράνη του τυμπάνου).

Στην πραγματικότητα όμως ο καβαλιέρος θα πρέπει να χορεύει ως ο «πιανίστας». Το πάτημα των πλήκτρων του πιανίστα, αντιστοιχεί σε έναν χορευτή που ξεκινά το βήμα του. Η διάρκεια που παραμένει ένα πλήκτρο πατημένο (ο τόνος) είναι ο χρόνος που χρειάζεται ο χορευτής για να ολοκληρώσει το βήμα του (να ολοκληρώσει την αλλαγή βάρους). Η κίνηση πρέπει να ξεκινά πάνω στον ρυθμό και να ολοκληρώνεται στο τέλος του χτύπου. Αυτό σημαίνει ότι οι χορευτές πρέπει να χορεύουν στον ρυθμό ακολουθώντας, όχι τους χτύπους (σαν ρομποτάκια), αλλά τη μελωδία της μουσικής. (Αυτό δεν ισχύει στους χορούς στους οποίους απαιτούνται κοφτές κινήσεις).

Ας πάρουμε για παράδειγμα το Αργό Waltz. Ο καβαλιέρος ξεκινά το πρώτο βήμα στο «1» και η μεταφορά του βάρους του σώματος στο πόδι που κινείται ολοκληρώνεται στο τέλος του χτύπου. Είναι δηλαδή λάθος να μετακινηθούμε απότομα στη θέση μας και έπειτα να περιμένουμε ακίνητοι για να συνεχίσουμε στον επόμενο χτύπο. Η κίνηση των χορευτών θα πρέπει να είναι μελωδική: να ξεκινά πάνω στον χτύπο και να εκμεταλλεύεται όλη την διάρκεια του χτύπου για να ολοκληρωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τον δεύτερο και τον τρίτο χτύπο.

Οι καβαλιέροι όμως, αντιμετωπίζουν και ένα δεύτερο πρόβλημα σε σχέση με τον ρυθμό. Βλέποντας ένα έμπειρο ζευγάρι στην πίστα προσπαθούν να το φτάσουν από άποψη ταχύτητας. Παρ' όλα αυτά σύντομα συνειδητοποιούν ότι παρά τις προσπάθειές τους εξακολουθούν να είναι εκτός ρυθμού και μάλιστα είναι μπροστά σε σχέση με την μουσική. Αυτό συμβαίνει γιατί το έμπειρο ζευγάρι θα κάνει πολύ μεγαλύτερες κινήσεις από τα υπόλοιπα ζευγάρια με αποτέλεσμα να μετακινείται πιο γρήγορα μέσα στην πίστα, χωρίς όμως να βγαίνει από τον ρυθμό. Ο καβαλιέρος όμως που προσπαθεί να αντιγράψει το έμπειρο ζευγάρι δεν έχει συνηθίσει να κάνει μεγάλες κινήσεις, έτσι καταλήγει να έχει ολοκληρώσει μία κίνησή του πολύ πιο γρήγορα από το άλλο ζευγάρι αφού τα βήματά του είναι τέσσερις φορές μικρότερα (μπορεί και περισσότερο). Το μέγεθος των βημάτων καθορίζει την ταχύτητα και η συχνότητα των βημάτων δεν αλλάζει, αφού (υποτίθεται πως) ακολουθούμε την μουσική.

Αναφερθήκαμε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καβαλιέροι στο ξεκίνημα και στο θέμα της ταχύτητας, όμως υπάρχει τουλάχιστον ένα ακόμα πρόβλημα. Οι περισσότεροι καβαλιέροι έχουν την εμμονή να προσπαθούν να διεξάγουν κάθε βήμα σε έναν χορό με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (σε διαφορετική ταχύτητα). Στην πραγματικότητα όμως κάθε βήμα έχει διαφορετική αίσθηση για πρακτικούς λόγους (κάλυψη διαφορετικών αποστάσεων, στροφές, ισορροπία, διατήρηση του ρυθμού, κλπ).

Η κατανόηση των τριών αυτών προβλημάτων θα σας βοηθήσει να χορεύετε καλύτερα πάνω στον ρυθμό.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail:
info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail ή, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.