Μάθετε τα πάντα για τον χορό

τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!

info@pro-dance.gr  

Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.

Άντρες- χορός: Γιατί οι άντρες δεν χορεύουν;

Ο χορός είναι ίσως ένα από τα αρχαιότερα πολιτισμικά στοιχεία της ανθρώπινης φυλής. Οι χορευτικές εκδηλώσεις μπορεί να διέφεραν από τόπο σε τόπο, ως προς τη διεξαγωγή και την λειτουργικότητά τους. Παρ' όλα αυτά, όλοι οι άνθρωποι συμμετείχαν ανεξαιρέτως με μεγάλη προθυμία, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από την ιστορία (ευρήματα ανασκαφών: τοιχογραφίες/αγγειογραφίες χορευτών, γραπτά, κλπ.). Αλλά ακόμα και σήμερα μπορούμε να το διαπιστώσουμε παρακολουθώντας τις εορταστικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις ανέγγιχτων από τον «σύγχρονο πολιτισμό» φυλών, βασικό στοιχείο των οποίων είναι ο χορός.

Γιατί λοιπόν οι άντρες δεν χορεύουν πια; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι λιγότερο πολύπλοκη απ' όσο μπορεί να νομίζετε. Οι εποχές αλλάζουν, και μαζί με αυτές αλλάζουν οι συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των ανθρώπων, μέσα στα οποία, φυσικά, περιλαμβάνεται και ο χορός.

Δεν χρειάζεται να κοιτάξετε πολύ μακριά. Σκεφτείτε μόνο τις ταινίες που προβάλλονται στη μικρή και μεγάλη οθόνη. Πώς ήταν ο χορός κάποτε και πώς είναι σήμερα; Παρακολουθώντας ταινίες εποχής οι οποίες τυχαίνει να περιλαμβάνουν κάποια σκηνή με χορό, θα διαπιστώσετε ότι ο τρόπος που χόρευαν τότε διέφερε πολύ από τον σημερινό. Οι χοροί είχαν συγκεκριμένα βήματα, που είτε ήταν κοινά για όλους, είτε ήταν διαφορετικά για τους άντρες και τις γυναίκες. Η έννοια «χορός» σήμερα παραπέμπει συνήθως σε μία εκδήλωση σεξουαλικότητας και ερωτισμού από μέρους της γυναίκας, ενώ ο άντρας στέκεται ακίνητος (απλώνοντας πού και πού τα χέρια) απολαμβάνοντας τη θέα της «παρτενέρ» του, ή στέκεται αμήχανος μη ξέροντας τι να κάνει.

Βέβαια υπάρχουν και σήμερα χοροί με καθορισμένα και σχετικά απλά βήματα (στα αρχικά επίπεδα), όπως οι παραδοσιακοί μας χοροί και οι χοροί ballroom, οι τελευταίοι εκ των οποίων έχουν δεχθεί κάποια προβολή τα τελευταία χρόνια από τα media (κινηματογράφος, τηλεοπτικά σόου), και πα' όλα αυτά αδυνατούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ανδρών.

Εδώ ανέρχεται το δεύτερο σημαντικό αίτιο αυτής της «μαζικής» αποχής των ανδρών από τον χορό: η ανασφάλεια. Είναι ένα συναίσθημα που όλοι έχουμε νοιώσει και δεν σχετίζεται απαραίτητα με τον χορό. Η άποψη πως ο χορός αποτελεί μία κατεξοχήν γυναικεία ασχολία, έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι μόνο οι γυναίκες μπορούν να χορεύουν όμορφα και με χάρη, γεγονός που αποθαρρύνει την ενασχόληση του ανδρικού πληθυσμού με τον χορό. Ένας άντρας που αισθάνεται ανασφάλεια για τις χορευτικές του ικανότητες θα προτιμήσει να μην συμμετέχει σε χορευτικές εξόδους ή απλώς θα αποφύγει να χορέψει.

Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί σε κάποιον απλώς να μην αρέσει ο χορός. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ανδρών που ενώ αγαπούν τον χορό δεν τολμούν να το παραδεχτούν φοβούμενοι τα σχόλια του περιβάλλοντός τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αρνούνται να το ομολογήσουν ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό. Είναι στη φύση του ανθρώπου να αποφεύγει δραστηριότητες στις οποίες δεν είναι ή νομίζει ότι δεν είναι τόσο ικανός. Εξαιτίας λοιπόν του φόβου ότι μπορεί να μην εντυπωσιάσει, ή ακόμα χειρότερα, να απογοητεύσει τον γυναικείο πληθυσμό, προτιμά να μην πλησιάσει την πίστα.

Παράλληλα, η έλλειψη αρσενικών δασκάλων χορού αποτελεί έναν ακόμα αρνητικό παράγοντα στην σχέση των ανδρών με τον χορό. Όπως είναι φυσικό, κάθε άνθρωπος αισθάνεται πιο άνετα με άτομα του ίδιου φίλου. Πόσο μάλλον όσον αφορά σε μία κοινωνική επαφή όπως τα μαθήματα χορού. Εκτός αυτού, επικρατεί και η αντίληψη ότι μία δασκάλα χορού δεν μπορεί να μεταδώσει στον άντρα μαθητή της πώς να κινείται σαν άντρας, που είναι σωστή κατά το ήμισυ.

Μία καθολικά εκπαιδευμένη δασκάλα χορού γνωρίζει τόσο τα γυναικεία όσο και τα αντίστοιχα αντρικά βήματα και κατ' επέκταση πώς να τα διευθύνει. Επιπλέον, γνωρίζει ποιοι παράγοντες προκαλούν την χαρακτηριστική κίνηση στους γοφούς και συνεπώς ξέρει και πώς μπορεί να παραληφθεί.

Επιπλέον, το γεγονός ότι είναι γυναίκα την καθιστά την πλέον κατάλληλη κριτή ενός καλού χορευτή. Έτσι, μπορεί να πλάσει καλούς χορευτές, ικανούς να διευθύνουν οποιαδήποτε ντάμα, εντυπωσιάζοντάς την και χαρίζοντάς της στιγμές χαράς. Το πιο σημαντικό στοιχείο που αναζητά μία ντάμα σε έναν καβαλιέρο είναι καλή διεύθυνση και μετριοφροσύνη. Η εικόνα ενός κάπως «φανταχτερού» χορευτή εκτός του ότι δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία των αρσενικών οπαδών του χορού, δεν είναι πάντα θετική.

Τα οφέλη που προσφέρει ο χορός στον άνθρωπο είναι απεριόριστα. Η καλή φυσική κατάσταση, το δυνατό σώμα, η χάρη στην κίνηση, η ψυχική ηρεμία, η αυτοπεποίθηση και αύξηση της δημοτικότητας είναι μόνο μερικά από αυτά. Τα είδη του χορού είναι πολλά και καλύπτουν κάθε προτίμηση. Από τους λαϊκούς (χασάπικο, ζεϊμπέκικο) και τους παραδοσιακούς (καλαματιανό, συρτός, ικαριώτικος, κλπ.) μας χορούς, μέχρι τη salsa, το αργεντίνικο ταγκό και τους χορούς ballroom: Latin (samba, rumba, cha cha, κλπ.) και απαλούς (tango, walls, foxtrot, κλπ.), υπάρχει ένα κατάλληλο είδος χορού για τον καθένα.

Για ένα έμπειρο χορευτή η πίστα είναι ένας χώρος που του προσφέρει τεράστια ελευθερία έκφρασης συναισθημάτων και ερωτισμού. Αν και εσείς αγαπάτε τον χορό, μη διστάζετε. Επισκεφτείτε μία σχολή χορού ή βρείτε έναν έμπειρο δάσκαλο χορού και ξεκινήστε μαθήματα. Θα εντυπωσιαστείτε από το αποτέλεσμα.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε: 
E-mail: info@pro-dance.gr
Στείλτε μας μ ένα e-mail, γράψτε μας , πέστε μας τις απορίες σας για τα μαθήματα χορού, τα ομαδικά- ατομικά μαθήματα, τον επαγγελματικό χορό ή την γαμήλια χορογραφία. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση για όλα.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα. Μάθετε για τις προσφορές, τα δωρεάν μαθήματα, και τα δωρεάν πάρτι. Δωρεάν μπορείτε να έχετε και το προφίλ σας σαν μαθητής -χορευτής και ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες σας, να βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.