τα πάντα για τον χορό, δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις!
Στο τμήμα «Νέα» θα βρείτε όλες τις πρόσφατες καταχωρήσεις.
Διαγωνισμοί χορού. Το χθες και το σήμερα.
Το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Δεκεμβρίου του 1993, πραγματοποιήθηκε το Πρωτάθλημα Ελλάδος Αθλητικού χορού στο Κλειστό γήπεδο του Δήμου Καλλιθέας.
Έχουν περάσει εικοσιπέντε πέντε περίπου χρόνια, από τους πρώτους διαγωνισμούς αθλητικού χορού στην Ελλάδα. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.
Έχει αλλάξει η ζωή μας γενικά λόγω της οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια, αλλά έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα που αφορούν τον χορό σε ζευγάρια.
Πριν περάσουν δύο τρία χρόνια από τον πρώτο διαγωνισμό χορού άλλαξαν τρόπο λειτουργίας αρκετές σχολές χορού αφού προσαρμόσθηκαν στα νέα δεδομένα.
Η φιλόδοξη προσπάθεια της πολύ εντυπωσιακής και οργανωτικά επιτυχημένης αλλά οικονομικά καταστροφικής "Ολυμπιάδας Χορού" του 1996, διέκοψε την θετική μέχρι τότε πορεία των πραγμάτων και έφερε πολλές ανακατατάξεις στον αθλητικό χορό.
Το δυσάρεστο αυτό γεγονός ήταν ένα πολύ σημαντικό πισωγύρισμα, αλλά ευτυχώς υπήρξε η συνέχεια. Με λιγότερες συμμετοχές, σε μικρότερους χώρους, με λιγότερη λάμψη, αλλά υπήρξε συνέχεια. Συνέχεια που έφερε και τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους φορείς- διοργανωτές.
Κάποιες σχολές χορού έγιναν σύλλογοι, κάποιες άλλες συνέχισαν σαν σχολές, προσθέτοντας και τον αθλητικό χορό στις παροχές τους προς τους μαθητές. Υπήρξε μία εισβολή ξένων χορευτών αθλητών χορού, που αναζητούσαν αρχικά δουλειά στις σχολές, αλλά πολύ γρήγορα, επωφελούμενοι από το χάος που υπήρχε στον χώρο όσο αφορά τις προδιαγραφές, άνοιξαν δικές τους σχολές που ασχολιόντουσαν αποκλειστικά με τον αθλητικό χορό.
Οι αλλαγές στις παροχές και τον τρόπο λειτουργίας των σχολών χορού, έφεραν πολλές αλλαγές και στους παλιούς και νέους μαθητές τους.
Οι παλιοί και πιο υψηλού επιπέδου μαθητές, πουν είχαν εμπειρία από τις επιδείξεις χορού σε διάφορες εκδηλώσεις στις σχολές τους, έγιναν οι πρώτοι που τόλμησαν μια συμμετοχή σε κάτι τόσο άγνωστο μέχρι τότε. Αυτοί ήταν οι πρώτοι Έλληνες αθλητές χορού.
Πολλοί από αυτούς έγιναν γρήγορα δάσκαλοι χορού και αργότερα σχολάρχες. Τότε ήταν βασική προϋπόθεση να είσαι παλιός, καλός και με αρκετές χορευτικές εμπειρίες μαθητής, με πολλά ατομικά μαθήματα μόνος ή με παρτενέρ, για να βρεθείς στο γήπεδο και να συμμετάσχεις στον πρώτο σου διαγωνισμό χορού.
Είναι πολύ λογικό αφού κάποιος που είχε σταθεί και είχε χορέψει μπροστά σε διακόσιους ή σε κάποιες περιπτώσεις πολύ περισσότερους θεατές σε μια σχολική εκδήλωση, μπορούσε πιο εύκολα να αντιμετωπίσει τον κόσμο στους πρώτους διαγωνισμούς αθλητικού χορού που τότε γέμιζε ασφυκτικά ένα σχετικά μεγάλο γήπεδο μπάσκετ.
Όλα έγιναν πολύ γρήγορα, οι αγώνες καθιερώθηκαν, όσοι χόρευαν, ξαναχόρευαν και εισέπρατταν τις εμπειρίες, φήμη και πολύ από αυτούς και ένα νέο αρκετά προσοδοφόρο επαγγελματικό μονοπάτι.
Οι νέοι μαθητές, συχνά χωρίς να γνωρίζουν την διαφορά, είχαν πλέον δύο επιλογές:
1. Την παλιά συνταγή του κοινωνικού χορού, με το πάρτι, το ατομικό και το ομαδικό τους μάθημα, στις σχολές που δεν θα έκαναν αθλητικό χορό, τουλάχιστον στην αρχή και
2. Τις σχολές που έκαναν μόνο αθλητικό χορό. Εκεί ο βασικός σκοπός ήταν και παραμένει έτσι και σήμερα: αθλητικός χορός. Δηλαδή η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη συμμετοχή των μαθητών σε κάποιο διαγωνισμό χορού, όχι απαραίτητα με παρτενέρ, αφού οι κατηγορίες τύπου "all ladies" ή "formations" ή Ελληνικών...αθλητικών χορών, αποτελούσαν από τότε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κάθε διαγωνισμού.
Για κάποιον που ξεκινούσε τότε τον αθλητικό χορό, δεν ήταν τόσο απλά τα πράγματα, αφού γρήγορα άρχισαν να αυξάνονται και οι ομοσπονδίες ή σύλλογοι που διοργάνωναν τους διαγωνισμούς χορού. Με διαφορετικά συστήματα, διαφορετικά βηματολόγια, διαφορετικούς κανόνες, με μοναδικό κοινό κανόνα, την αποκλειστικότητα. Κανένας δεν μπορούσε να χορεύει και στον ένα διαγωνισμό και στο άλλο. Οι "άλλοι¨ διοργανωτές θα τον απέβαλαν.
Γρήγορα δημιουργήθηκε ένα μικρό χάος, μια μικρή Βαβέλ για τους μαθητές των σχολών χορού. Πηγαίνοντας να χορέψουν σε ένα πάρτι, έκπληκτοι διαπίστωναν χορεύοντας οι μεν με τους δε, ότι δεν μπορούσαν να κάνουν ούτε τα πιο βασικά βήματα.
Τα τελευταία χρόνια διάφορα τηλεοπτικά show όπως το dwts, έκαναν πιο γνωστούς τους ζευγαρωτούς χορούς στην πιο αθλητική τους μορφή, αλλά και αρκετούς αθλητές χορού Έλληνες και ξένους.
Τίποτα βέβαια δεν έχει αλλάξει σήμερα. Αντίθετα ο αθλητικός χορός έγινε ένα αλαλούμ, αφού διαγωνισμούς διοργανώνουν όλοι, ακόμα και οι σχολές χορού μόνες τους για τους μαθητές τους, αλλά σε αυτούς μπορεί να πληρώσει και να συμμετάσχει οποιοσδήποτε.
Οι επιλογές και οι συνθήκες που συναντούσαν και συναντούν στα πρώτα τους βήματα οι μαθητές στους κοινωνικούς χορούς, αλλάζουν συνεχώς, αφού μετά το 2000, πραγματοποιήθηκε σιγά σιγά και μια άλλη μεγάλη εισβολή.
Η εισβολή των "άλλων" ζευγαρωτών χορών, που στη χώρα μας ακόμα και στην Αθήνα, ήταν σχεδόν άγνωστοι. Η Salsa και το Αργεντίνικο Tango, μπήκαν στην χορευτική μας ζωή και άρχισαν να ξεφυτρώνουν πολλές σχολές που μπορούσες να μάθεις να χορεύεις, μόνο αυτούς τους χορούς. Γρήγορα ακολούθησαν και άλλα είδη σχολών χορού, πιο ελεύθερων όπως το Hip-hop, οι Ethic χοροί όπως το Belly dance, τους Ινδικούς, to Swing και τους Βραζιλιάνικους.
Ένας ενήλικας που θέλει να ασχοληθεί με τον χορό αφού δεν μπορεί να ασχοληθεί με το μπαλέτο, βρίσκεται μπροστά σε ένα τεράστιο δίλημμα, αφού η λίστα με τα διαφορετικά είδη σχολών χορού μεγαλώνει συνεχώς. Σήμερα μπορεί να πάει σε μία σχολή χορού για να ασχοληθεί και να μάθει μόνο χορό στον στύλο ή Twerk.
Σήμερα διαγωνισμοί χορού εκτός των κλασσικών Latin και Standards, διοργανώνονται σε πολλά διαφορετικά είδη χορών σε ζευγάρια, όπως το Argentino Tango και η Salsa, αλλά και πιο ατομικοί όπως το Belly dance κλπ..
Οι πρωταθλητές χορού είναι αναρίθμητοι, τα κύπελλα και τα μετάλλια τους φτιάχνουν μια κανονική προίκα. Δυστυχώς το χορευτικό μας επίπεδο σε σχέση με τον αθλητικό χορό διεθνώς, δεν αλλάζει ανάλογα. Καλυτερεύει ίσως, αλλά απέχει πολύ και δεν μπορεί να συγκριθεί καθόλου, με ότι συμβαίνει στο εξωτερικό, ακόμα και στις πιο μικρές νεοσύστατες χώρες.
Δεν πρέπει να απογοητευόμαστε όμως, ας παραδειγματισθούμε από το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το πόλο , τον στίβο και τόσα άλλα αθλήματα. Σίγουρα κάποτε θα έλθουν καλύτερες ημέρες.
Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εκπαίδευση στον χορό θα βρείτε:
E-mail: info@pro-dance.gr
Τα μηνύματα χωρίς στοιχεία (όνομα-τηλέφωνο) δεν θα απαντηθούν.
Στείλτε μας e-mail, γράψτε μας, τις απορίες σας. Σχεδόν άμεσα θα έχετε την απάντηση.
Μάθετε δωρεάν τα πάντα και βρείτε τον καλύτερο τρόπο εκπαίδευσης για εσάς.